DEVENPORT SAMO GLEDA KAKO GAZE PRAVA SRBA: Misija OEBS na KiM tvrdi da nema uslova za održavanje izbora 17. decembra

M. Stanojković

24. 11. 2023. u 11:22

NUDEĆI "međudržavni sporazum" i očekujući od Beograda da prizna tzv. Kosovo, a da zauzvrat omogući Srbima u južnoj pokrajini da glasaju na izborima 17. decembra, Aljbin Kurti je je po ko zna koji put pogazio osnovna demokratska prava, uz želju da od naših sunarodnika napravi glasače iz dijaspore. Uz sve to šef OEBS Majkl Devenport samo sleže ramenima, tvrdeći da nema uslova za održavanje glasanja.

ДЕВЕНПОРТ САМО ГЛЕДА КАКО ГАЗЕ ПРАВА СРБА: Мисија ОЕБС на КиМ тврди да нема услова за одржавање избора 17. децембра

Foto: Tanjug

Umesto da se izjašnjavaju u mestu stanovanja, oko 100.000 naših sunarodnika sa KiM, moraće da pređu od 50 do 150 kilometara do birališta u centralnoj Srbiji. Uz sve to sigurno ih čeka i maltretiranje na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

OEBS je, u međuvremenu, zanemario model za glasanje na KiM koji je zasnovan na dogovoru u skladu sa Rezolucijom 1244, i insistira na "konsenzusu zainteresovanih strana". Povodom zabrane glasanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da veruje da će međunarodna zajednica učiniti nešto više od izdavanja saopštenja i istakao da za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila kada je reč o odnosu "tih sila koje su porodile nezavisnost tzv. Kosova".

- Trebalo je biti politički slep i ne videti šta Kurti radi. Kao što sam rekao generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, sačekaćemo da vidimo da li će i saopštenje da izdaju, gde će reći da je to protivno demokratskim načelima - rekao je Vučić.

Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost ističe da zabrinjava činjenica da OEBS saopštava da ne postoje uslovi za održavanje izbora na KiM, jer je taj mandat upravo poveren njima.

- Mandat je poveren i Euleksu i OEBS za neke stvari, i oni su ti koji bi trebalo da garantuju i obezbeđuju uslove za održavanje izbora. S obzirom na to da toga nema, to nam govori o opštem stanju međunarodnog prava u čitavom svetu - izjavio je Miškeljin za Tanjug.

Diplomata Zoran Milivojević ukazuje na kršenje Rezolucije 1244 SB, a da ovi "maksimalistički zahtevi" Kurtija, ne samo da onemogućavaju održavanje izbora, nego dovode ponovo u pitanje dijalog i normalizaciju:

- Krši se ono što je po toj Rezoluciji, međunarodnom pravu i po onome što misli većina, tri četvrtine čovečanstva, a to je da je KiM u sastavu Srbije, da je u nadležnosti UN privremeno i da postoje institucije koje garantuju takav status.

Vranje, Kuršumlija, Raška i Tutin

Republička izborna komisija sinoć je na sednici donela odluku da će birači sa teritorije KiM na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra glasati u Vranju i opštinama Kuršumlija, Raška i Tutin.

Kako je precizirano, birači sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga svoje biračko pravo moći će da ostvare u Vranju, a birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga u opštini Kuršumlija. Birači sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok, glasaće u opštini Raška, a birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga i birači sa teritorije opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, u opštini Tutin. Biračka mesta za glasanje birača na teritoriji Vranja, Kuršumlije, Raške i Tutina odrediće lokalne izborne komisije obrazovane za Prištinu, Gnjilane, Goru, Kosovsku Mitrovicu i Peć, a rok za to je 25. novembar.

Član predsedništva SNS i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, odgovarajući na optužbe lidera Dveri Boška Obradovića da je aktuelna vlast nesposobna da omogući održavanje izbora na KiM, poručio je da je "indikativno to što Obradović za nemogućnost organizovanja izbora optužuje Beograd, a ne Kurtija".

- Očigledno da Obradović, amnestirajući Kurtija, zapravo pristaje na njegove uslove za održavanje izbora na KiM, a podsetiću da on od Beograda traži priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova kao uslov za organizovanje izbora - rekao je Petković.

Obradović je prethodno rekao da "uprkos tome što se vlast hvali svojim prijateljstvima na Zapadu, o fijasku kosovske politike SNS najbolje govori nemogućnost da Srbi glasaju na KiM".

Hoće da vrate vize

TAKOZVANA vlada Kosova uputila je pismo zvaničnicima EU povodom predloga Evropske komisije da građanima tzv. Kosova sa pasošima koje izdaje Srbija bude omogućeno da putuju bez viza. Prištinske institucije pozvale su EU da preispita odluku:

- Izdavanje pasoša od strane Koordinacionog direktorata Srbije je neprihvatljivo, jača paralelne institucije, krši sopstvene obaveze Srbije prema EU i protivno je preporukama koje su navedene u godišnjem izveštaju za Srbiju.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da se vizna liberalizacija odnosi na sve ljude koji žive na Kosovu bez obzira na njihovu nacionalnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (41)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024