ALBANCU PROGLEDALA KROZ PRSTE ZA 30 MILIONA: Tužiteljka Milena Božović potkupljena za krađu dokumenata "Prvog partizana"

Novosti online

23. 11. 2023. u 13:12

ODLUKOM tadašnjeg postupajućeg zamenika javnog tužioca u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Milene Božović, tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu zbog davanja mita zaposlenima u "Prvom partizanu" protiv Ševćeta Demirovskog nakon što je 21. 1. 2021. godine na ime oportuniteta uplatio 29.393.925,00 dinara.

АЛБАНЦУ ПРОГЛЕДАЛА КРОЗ ПРСТЕ ЗА 30 МИЛИОНА: Тужитељка Милена Божовић поткупљена за крађу докумената Првог партизана

Foto: Printskrin/Pink.rs

Ovaj kontroverzni biznismen iz Severne Makedonije, vlasnik "ATS grupe" iz Skoplja, bio 11. novembra 2019. godine uhapšen u akciji VJT u Beogradu, BIA I VBA sa penzionisanim inženjerom u PD "Prvi partizan" a. d. iz Užica Borivojem Glišovićem i još dvojicom inženjera u tom privrednom društvu, Nebojšom Ivanovićem i Milovanom Milovićem.

Posle samo mesec dana Demirovski je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode, a dve godine kasnije, ne sačekavši veštačenje o bezbednosti informacija koje predstavljaju vojnu tajnu, a koje je Demirovski želeo za sebe, Božovićka mu je dala oportunitet – da plati i da bude slobodan i neosuđivan.

Demirovski je tako aboliran krivice za krivično delo davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, iako je hteo da dođe do tajnih podataka o projektima i dokumentima za proizvodnju srpskog oružja i municije.

On je bio uhapšen jer je kao vlasnik PD "ATS grup" iz Skoplja, koje se bavi istom vrstom delatnosti kao privredno društvo "Prvi partizan", jer je preko penzionisanog inženjera u PD Prvi partizan Borivoja Glišovića dolazio u posed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvilo PD Prvi partizan.

Za to je Glišoviću ponudio novac u kešu od 61.000 evra da bi svom privrednom društvu pribavio korist u vidu pomenute tehničke dokumentacije koja je u vlasništvu PD "Prvi partizan" na nezakonit način.

Oportunitet je primenjen pre nego što je stiglo mišljenje veštaka za oblast tehnologija-bezbednosti informacija 15. aprila 2021. godine kojim je utvrđeno da je dokumentacija koja je oduzeta od Glišovića - autentična, da je šest grupa dokumenata, tehnička dokumentacija označena sa ODBRANA SLUŽBENA (VOJNA) TAJNA - INTERNO I POVERLjIVO, na ukupno 71 stranici, i drugi dokumenti koji su tehnička dokumentacija bez oznake tajnosti.

Međutim, veštak je posebno ukazao da kada je u pitanju predmetna tehnička dokumentacija u skladu sa članom 34 Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme – tajnim podacima se smatraju – tehnička dokumentacija za proizvodnju naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije te se ne mogu učiniti dostupnim neovlašćenim licima ili prodati trećim licima bez prethodne saglasnosti Ministarstva odbrane, te se tehnička dokumentacija koja se koristi za potrebe opremanja Vojske Srbije i snaga odbrane može smatrati tajnim podacima.

Borivoje Glišović je, takođe odlukom tužiteljke Božović, 11. marta 2021. godine na ime oportuniteta uplatio 500.000,00 dinara, nakon čega je 12. 3. 2021. godine krivična prijava protiv njega odbačena.

Krivična prijava protiv Nebojše Ivanovića odbačena je 21. oktobra 2021. godine. U odnosu na Milovana Milovića treba da bude doneta javnotužilačka odluka.

U toku je postupak pred Višim sudom u Beogradu za oduzimanje predmeta od okrivljenih iz razloga bezbednosti.

(Pink)

BONUS VIDEO: STVAR JE JASNA: Novi DSS, koalicija Zavetnika i Dveri žele da naprave vladu sa Đilasom i Marinikom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)