RASELJENI STRAHUJU ZBOG BEZBEDNOSTI: Na današnjim zadušnicama bez organizovanog obilaska grobalja južno od Ibra

D. Z.

04. 11. 2023. u 14:20

LOŠA bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji uticaala je da ove mitrovdanske zadušnice ostanu bez organizovanog obilaska grobalja u sredinama južno od Ibra.

РАСЕЉЕНИ СТРАХУЈУ ЗБОГ БЕЗБЕДНОСТИ: На данашњим задушницама без организованог обиласка гробаља јужно од Ибра

foto d.z.

I na prištinskom groblju gde je iz godine u godinu sve manje Srba koji se usuđuju da dođu, grobove predaka posetilo je nekoliko preostalih Srba u gradu kao i onih koji su raseljeni u susednoj Gračanici.

- Organizovanog dolaska nema iz razloga koji nam je svima jasan, a to je bezbednost. Pre svega bojazan od maltretiranja od strane policijskih organa prilikom prelaska administrativnih punktova – ističe prištinski sveštenik Staniša Arsić koji poziva raseljene da obiđu grobove svojih predaka da zapale sveće i da se pomole za njih.

On apeluje na sve koji su živeli u ovom gradu da obilaze svoje pokojnike, kako one koji su u centralnoj Srbiji prinudno raseljeni tako i i oni koji su u okolini.

- Apel se odnosi na sve, i one koji su prinudno raseljeni i ove koji se nalaze u okolnim mestima da dođu i obiđu i grobove i hram Svetog Nikole u kome su kršteni, venčani, u koji su dolazili na liturgije i rezali slavske kolače i molili se Bogu sa spasenje svoje i spasenje svoje porodice - naveo je sveštenik Arsić.

Slađana Vukadinović, raseljeno lice iz Prištine, istakla je da nije odlazila sa Kosova i Metohije i da joj se čini da je ovo groblje bilo posećenije 2002. ili 2003. godine, kada je, kako kaže, bilo mnogo teže u bezbednosnom smislu. Međutim, da su poslednji događaji utiacali na bojazan raseljenih od dolaska na Kosovo i Metohiji ističe Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa.

- Loša bezbednosna situacija, naročito nakon događaja u Banjskoj, česta neosnovana hapšenja privođenja i maltretiranja nevinih ljudi, učinili su da raseljeni koji su prethodnih godina gotovo redovno išli na zadušnice ove godine to ne učine. Situacija je izuzetno složena, ljudi strahuju od mogućih hapšenja, odnosno da im se imena nalaze na nekakvim spiskovima. Tako su raseljeni odlučili da za ove zadušnice ne odlaze na groblja u Đakovici, Peći, Dečanima, Klini i Istoku - istakao je Jovanović ispred Privremenog organa Đakovice.

Inače, jedina organizovana poseta danas bila je hroblju u južnoj Mitrovici, gde je više od osamdeset nadgrobnih spomenika polomljeno, dok je muslimansko groblje u severnom delu grada potpuno čitavo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)