AMERIKA KURTIJU PRAVI VOJSKU: Ambasador SAD u Prištini pružio javnu podršku transformaciji KBS u oružane snage

S.S.R.

27. 10. 2023. u 07:06

REČIMA da Sjedinjene Američke Države podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer direktno je prekršio Rezoluciju SB UN 1244, koja kao jedine snage u južnoj srpskoj pokrajini prepoznaje Misiju UNMIK.

АМЕРИКА КУРТИЈУ ПРАВИ ВОЈСКУ: Амбасадор САД у Приштини пружио јавну подршку трансформацији КБС у оружане снаге

Foto AP

- Podrška transformaciji KBS, postepena ili trenutna, u teško naoružane vojne snage, ne doprinosi procesu dijaloga, smirivanju tenzija ili normalizaciji odnosa u našem regionu. Transformacija KBS u stalnu vojsku direktno je protiv Rezolucije 1244 SB UN i Kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma - istakao je, reagujući na Hovenijerov stav Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

On navodi da podrška transformaciji KBS u ovom političkom trenutku na tzv. Kosovu samo osnažuje i nagrađuje ekstremnu vladu u Prištini, vođenu etno-nacionalističkom agendom, pod čijim nadzorom je 11 odsto kosovskih Srba već napustilo pokrajinu:

- Dijalog ostaje jedini put napred, a da bi on bio uspešan, ne treba dalje da ohrabrujemo one koji ga otvoreno potkopavaju.

Hovenijer je otišao i korak dalje, pa je naglasio da su "te snage pokazale profesionalnu zrelost i strpljenje tokom sukoba u Banjskoj, izbegavši provokacije koje su mogle da dovedu do novih eskalacija". On je na obeležavanju međunarodne konferencije "KBS i partneri 2023", u organizaciji tzv. Ministarstva odbrane, rekao da ne postoji nikakav problem u kontinuiranim naporima da "SAD i Kosovo rade zajedno kako bi se pomoglo KBS da uspešno završi proces transformacije u Vojsku".

Ministar odbrane lažne države Kosovo Naser Maćedonci istakao je da "zahvaljujući intervenciji kosovske policije napad u Banjskoj nije uspeo, ali i da bi se takvi napadi mogli ponoviti sve dok Srbija bude izvodila vojne vežbe u blizini granice sa Kosovom":

- U severnom delu zemlje srpske grupe su pokušale da zauzmu teritoriju. Zahvaljući policiji, njenim jedinicama i saradnji sa našim partnerima, dokazali su svoju profesionalnost. Srbija uvek ima hegemonističke interese. Kosovo nikome neće biti pretnja. Ali ćemo biti partneri i za sve ove godine smo napravili pravu transformaciju. Budžet za KBS je povećan za 110 odsto. U poslednje dve godine ulagali smo u sistem naoružanja i učestvovali u vojnim vežbama. Pored toga, KBS je otišao na Bliski istok radi obuke i mirovnih operacija. Takođe smo ponosni na centar za obuku koji pruža obuku domaćih i međunarodnih operatera.

Zapad šalje oružje

PARLAMENT tzv. Kosova je 14. decembra 2018. godine usvojio tri zakona kojima se menja "mandat Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova". Na ovo su zapadne zemlje zažmurile. Osim toga, kontinuirano, uz Tursku, naoružavaju Prištinu bespilotnim letelicama, minobacačima, oklopnim vozilima i obučavaju im kadar u Turskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu