PRIŠTINA ŽELELA DALJU ESKALACIJU: Ana Brnabić u NJujorku raskrinkala lažnu državu

Novosti online

23. 10. 2023. u 19:25

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas u Njujorku da je Priština želela dalju eskalaciju kako bi za to optužila Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i da koriste to za dalju represiju nad Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji.

ПРИШТИНА ЖЕЛЕЛА ДАЉУ ЕСКАЛАЦИЈУ: Ана Брнабић у Њујорку раскринкала лажну државу

Foto: Novosti

Sednica Saveta bezbednosti UN počeće u 21 sat po centralnoevropskom vremenu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u ranije napisanom izveštaju pozvao sve strane da se uzdrže od preduzimanja jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do jačanja tenzija i dalje eskalacije.

Priština je od 3. juna, kada je EU pozvala na momentalnu deeskalaciju, načinila dodatna 23 eskalatorna poteza. 

- Priština je načinila načinila dodatna 23 eskalatorna poteza kako bi napravila još veći haos i izazvala nemire. kako bi izbegli obaveze koje su bili primorani da urade, pre svega da formiraju Zajednica srpskih opština, u skladu sa Briselskim sporazumom - rekla je ona.

Ona je rekla da Zajednica srpskih opština mora da se formira kako je dogovorena 2015. godine.

Brnabić kaže da Srbija želi mir i stabilnost, poštovanje međunarodnog javnog prava i Povelje UN, nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država članica UN, kao što je Srbija, a što znači Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije, bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji, nastavak dijaloga...

- Bitno mi je da ne posustanem, u smislu da ne nasednem na provokacije što Priština želi. Verujem da će provokacija biti mnogo i zato sam fokusirana - kazala je ona.

Prema njenim rečima, o Briselu će početi da razmišlja prvi minut nakon sednice UN.

Upitana da li odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Brisel znači dodatni pritisak na Srbiju ona je kazala da veruje da znači.

- Razgovaraću još sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pričali smo posle sastanka sa petorkom, znam koliko je važno. Verujem da će se pritisci nastaviti, Vučić ima svoje principe, branio ih je najbolje i tako ćemo nastaviti. Neće biti lako, ali verujem da ćemo odbraniti i naš narod i našu zemlju - rekla je Brnabić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave