GONCIĆ KONTROLIŠE KAMPANJU: Utvrđeni kandidati za članove Nadzornih odbora za predstojeće izbore

S.S.R.

23. 10. 2023. u 07:00

ČLAN Nadzornog odbora za izbornu kampanju, čiji je posao da kontroliše postupke stranaka i političkih organizacija, kandidata za poslanike i javnih medijskih servisa u predstojećoj trci za dan za glasanje 17. decembra, trebalo bi da bude Svetislav Goncić, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. On je i do sada bio na ovoj poziciji.

ГОНЦИЋ КОНТРОЛИШЕ КАМПАЊУ: Утврђени кандидати за чланове Надзорних одбора за предстојеће изборе

Foto Nikola Skenderija

Vlada Srbije poslala je parlamentu Odluku o imenovanju članova Nadzornog odbora, a novi tim ovog tela će se već danas naći na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, pa će se poslanici izjasniti o kandidatima.

Goncić je predložen ispred poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", dok je SPS delegirao Aleksandra Milosavljevića, doktora političkih nauka, NADA-Novi DSS-POKS je predložila Dragana Vučinića, redovnog profesora, a DS Jovanku Matić, doktora političkih nauka. Naučni savetnik Slobodan Prvanović je "kadar" kluba "Pravac Evropa - SSP, PSG, Preokret, Sloga".

Takođe, Vlada Srbije je predložila da u Nadzornom odboru budu redovni profesor Branko M. Rakić, savetnik za pravna pitanja Miodrag Savović, vanredni profesor Bojan Tubić, magistar ekonomskih nauka Vojin Vučićević i prvak opere Aleksandar Stamatović.

U okviru nadležnosti Nadzorni odbor za izbornu kampanju prati predizborne aktivnosti i ukazuje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika u izbornom postupku, kontroliše postupanje javnih medijskih servisa u primeni odredaba zakona koje se odnose na obezbeđivanje uslova za nepristrasno, pravično i uravnoteženo predstavljanje podnosilaca proglašenih izbornih lista i kandidata. Takođe, predlaže mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa, obraća se javnosti radi zaštite moralnog integriteta ličnosti kandidata, upozorava na postupke političkih stranaka, kandidata i sredstava javnog obaveštavanja kojima se ometa izborna kampanja i ugrožava jednakost prava svih kandidata, daje inicijativu za pokretanje postupka pred nadležnim državnim organima, ako bilo koji učesnik u izbornoj kampanji svojim ponašanjem poziva na nasilje, širi nacionalnu, versku ili rasnu mržnju ili podstiče na neravnopravnost polova.

Emisije

Zadatak Nadzornog odbora je i da utvrđuje broj i trajanje emisija za predstavljanje podnosilaca proglašenih izbornih lista. To čine ako se sporazum o broju i trajanju emisija za predstavljanje podnosilaca proglašenih izbornih lista ne zaključi u predviđenom roku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)