"REKORDAN BROJ I STRATEŠKI ZNAČAJ" Vučić o sporazumima potpisanim u Kini

Novosti onlajn

18. 10. 2023. u 12:23

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisan rekordan broj sporazuma o saradnji sa tom zemljom, čak 18, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju.

РЕКОРДАН БРОЈ И СТРАТЕШКИ ЗНАЧАЈ Вучић о споразумима потписаним у Кини

Foto: Printscreen/TV Pink

- Verujem da ono što smo postigli u Kini ima istorijski značaj i karakter, koji će se videti u godinama i decenijama pred nama - naglasio je Vučić.

- Imao sam puno bilateralnih susreta na marginama Foruma Pojas i put, potpisano je čak 18 sporazuma - rekordan broj saglasnosti, dogovora i sporazuma, ali od njihovog broja je važnija suština, a to je da imaju strateški karakter i to kod dobrog dela tih sporazuma - rekao je Vučić novinarima.

Zahvalio je svima iz državne uprave i kineskim partnerima. Vučić je preneo da je imao bilateralne susrete sa predsednicima vlada Tajlanda i Laosa, kao i sa predstavnicima drugih azijskih zemalja, dug razgovor sa predsednikom Etiopije, ali i ponovo sa predsednikom Indonezije Đokom Vidodom. Vučić je dodao da je ponovo dugo razgovarao o svim pitanjima i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i da je imao i dobre razgovore sa zamenikom premijera Kine, ali i sa predsednikom Turkmenistana. Verujem da će svaki od tih razgovora, kao i poziv da posete našu zemlju, značiti unapređenje bilateralnih odnosa.

- Ponovo sam razgovarao sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom, pošto su albanski mediji pisali da samo što Kenija nije potpisala da priznaje Kosovo. Očekujem ga uskoro u Beogradu. Ne možete za drugog da garantujete, ali mislim da će poštovati teritorijalni integritet Srbije i povelju UN. Govorili smo o povezanosti i onome što donosi Pojas i put kao inicijativa i Novi put svile u budućnosti. Moramo da učestvujemo u modernizaciji naših zemalja - rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija ima veliku prednost, a to što ima Institut za veštačku inteligenciju, kao i to što ćemo pre kraja godine početi da gradimo BIO4 kampus u Beogradu.

- To će našu zemlju da istakne ispred drugih zemalja - naglasio je Vučić.

Takođe, kaže da zato moramo da insistiramo na daljoj ubrzanoj industrijalizaciji i reindustrijalizaciji i izgradnji puteva i pruga, po čemu inače prednjačimo u celoj Evropi proporcionalno broju stanovnika i veličini.

- Verujem da ćemo imati priliku da ponovo ugostimo predsednika Kine Sija - dodao je Vučić. Predsednik Srbije je rekao da je delegacija Srbije mogla mnogo toga da nauči u Kini, kao i da predstavi Srbiju na mapi sveta kao slobodarsku, nezavisnu i uspešnu zemlju.

- Nisam znao koliko sam popularan ovde, valjda zato što smo podržavali Kinu kada je to bilo teško, izgovaraju moje prezime, pa smo i mi kao zemlja stekli ne beznačajnu popularnost i zahvalan sam našim kineskim prijateljima na gostoprimstvu. Imali smo razgovore sa liderima jutros prilikom otvaranja Foruma i još nekoliko reči sam razmenio sa ruskim i kineskim liderom - naveo je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)