POLITIČARI I VAŽNE JAVNE LIČNOSTI ČESTITAJU VEČERNJIM NOVOSTIMA 70. ROĐENDAN: Važan akter istorije

Milica Đurđević Stamenkovski

16. 10. 2023. u 21:00

BROJNI političari čestitali su 70. rođendan Večernjim novostima.

ПОЛИТИЧАРИ И ВАЖНЕ ЈАВНЕ ЛИЧНОСТИ ЧЕСТИТАЈУ ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА 70. РОЂЕНДАН: Важан актер историје

Foto D. Milovanović

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije

Verujem vašem listu

"NOVOSTI" su ne samo tradicionalne novine, već i dnevni list za koji znaju svi građani Srbije. Kada je u pitanju politička rubrika, cenim "Novosti", jer kod njih nema privilegovanih, već je kriterijum isključivo rezultat. Verujem "Novostima". Čestitam na dugogodišnjem radu.

Sreto Tanasić, lingvista

Zalaganje za ćirilicu

VELIKI jubilej velikih novina! U vreme kada je većini listova padao ugled "Večernje" su rasle.

U novom vremenu i novim prilikama prihvatile su da budu novine koje služe svome narodu, ne izbegavaju da pišu o srpskom kulturnom identitetu, otvaraju prostor onim koji govore da je u današnje vreme važnije nego ikad zalagati se za status srpskog jezika i ćirilice. Nije to uvek lasno, ali je časno.

* * * * * * *

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS

Vredni hroničari

OVAKAV jubilej najbolja je potvrda kvaliteta rada svih zaposlenih, negovanja dobre pisane reči i profesionalnih novinarskih standarda, a što su vrednosti koje u današnjem vremenu zaslužuju posebno poštovanje.

Uz želje da još dugo budete vredan i ozbiljan hroničar vremena, te uživate poverenje čitalaca i javnosti, svima želim dobro zdravlje i da sa ponosom obeležite ovaj veliki dan.

* * * * * * *

Milan Cile Marinković, slikar

Postali smo familija

DUGOGODIŠNjI sam veliki prijatelj "Novosti". Novina, i ljudi koji u njima rade.

Stasavamo, "Novosti" i ja, decenijama, zajedno. Imamo sličan staž. Bolujemo od istih boljki, radujemo se istim stvarima. Pakleno se družimo. Pratimo se u stopu. Kada je čuveni Ben Kvik 1968. bio gost redakcije, imao sam izložbu u klubu "Novosti".

Postoji fotografija, njega, ispod moje slike "Mornar", koja se danas nalazi kod Arse Jovanovića u Rovinju. Dan počinje crnom kafom i crvenim slovima iz naslova "Novosti". Postali smo, s vremenom, jedna familija.

* * * * * * *

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada

Svedoci tradicije

Kroz svih 70 godina, "Večernje novosti" informisale su generacije čitalaca čime su postale jedne od najčitanijih dnevnih novina. Vaše stranice svedoče o istoriji, kulturi, tradiciji i promenama koje smo prošli kao društvo.

Želim vam da i u sledećim godinama ostanete verni svojoj misiji i da nastavite da obogaćujete medijski prostor. Neka vam sledeće godine donesu još više uspeha, novih čitalaca i inovacija. Sa zadovoljstvom očekujemo naredne decenije vašeg rada i novih izdanja.

* * * * * * *

Natali Beljanski Popović, direktorka KCS u Parizu

Hvala što čuvate kulturu

"novosti" su uvek u svojim izveštavanjima pridavale veliki značaj kulturi. Pariski kulturni događaji i stvaralaštvo značajnog broja naših umetnika kao i dešavanja u Kcs u Parizu uvek su imali zapaženo mesto u vašem listu.

Uz čestitke za 70. rođendan, želja mi je da nastavimo veoma uspešnu saradnju u predstavljanju srpske kulture u centru evropske i svetske umetnosti.

DRAGAN STANIĆ, predsednik Matice srpske

Činilac postojanja

KADA su 1953. godine osnovane i kad je počele da izlaze "Večernje novosti", odmah je postalo jasno kako se pojavio dnevni list koji je hotimično građen po obrascu narodnih novina. Već činjenica da su "Novosti" izlazile na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, u velikoj meri je nacionalno ograničavala čitalačku populaciju, a to je tokom sedamdesetih godina postajalo sve uočljivije, tvrđe i nepomirljivije određeno.

"Novosti" se nisu ustezale ni od strasti sagledavanja socijalnog dna, pa su - govoreći jezikom naslova Fjodora Mihajloviča Dostojevskog - zapisima iz podzemlja, svedočenjem o bednim ljudima, o poniženim i uvređenim, o zlim dusima, o zločinu i kazni, neprestano ukazivali na onaj deo stvarnosti koji politički, ideološki i partijski nije nimalo bio poželjan.

"Večernje novosti" su nastale iz istinske potrebe srpskog naroda da oblikuje sopstvenu politiku, ekonomiju, kulturu, raznovrsne oblike društvenosti i istoričnosti bez kojih narod ne može biti i ostati jedna smisaono organizovana zajednica. Ove novine su, na taj način, i same postale bitan, sastavni činilac sveukupnog opstanka i smislenosti postojanja srpskog naroda. Na mnogaja ljeta!

* * * * * * *

JASMINA Vasović, predsednica Vrhovnog suda Srbije

Nepristrasno

DNEVNI list "Večernje novosti" su primer tačnog i nepristrasnog informisanja čitalaca u vremenima izazova, spekulacija i senzacija.

Rukovodeći se istinom i poštujući profesionalne standarde, informišete čitaoce o važnim događajima u Srbiji, regionu i svetu.

Verujem da ćete i u budućnosti ostati dosledni objektivnom informisanju javnosti i doprineti slobodi informisanja.

* * * * * * *

DR LAZAR DAVIDOVIĆ, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu

Uspešna saradnja

SVIM zaposlenima u vašem listu upućujem najiskrenije čestitke povodom jubileja i želim mnogo uspeha u daljem radu kao i uspešnu saradnju.

Kao i do sada, uvek ću vam biti na raspolaganju.

* * * * * * *

MIRO Vuksanović,književnik

Negovanje čitalaca

"NOVOSTI" sam počeo da čitam dok sam bio nikšićki đak. Onda se pričalo da tamo kratko i jasno piše o onome što se maločas dogodilo. Žurili smo da vidimo kako se to radi.

Primerak mi je davao komšija Čedomir iz novinarnice - da pročitam i što pre vratim.

Od tada do danas, u nizu godina, znam da su "Novosti" najtraženiji srpski dnevni list i slušam da se o tom listu govori kao na početku. Takva doslednost i takvo negovanje čitalaca nisu česta pojava. "Novosti" redovno prate glavne događaje u književnosti i umetnosti, dodeljuju nagrade, objavljuju knjige, tako šire i uzdižu opštu kulturu. Mnogi od nas postali su poznatiji zahvaljujući "Novostima". Sve to obavezuje i traži da odamo svom dnevnom listu zasluženu počast. Čestitam svima koji su u "Novostima" svakog dana u sedamdeset godina pobeđivali zaborav i ostavljali istinu o svom vremenu. Kako nekad tako i sad i posad, uvek!!

Đurđević Stamenkovski: Na korist naroda

PRE tačno sedam decenija objavljeno je prvo izdanje "Večernjih novosti". Zamisao je bila da se list štampa u popodnevnim, a čita u večernjim časovima. Danas svako jutro širom Srbije i svuda gde se čita ćirilica započinje sa njima. Neka tako bude i ostane. U službi istine i na korist naroda.

Obradović: Što više lepih vesti

ISKRENE čestitke vašem uglednom listu i svim zaposlenim za veliki jubilej! Želimo vam mnogo uspeha u godinama koje dolaze i da se na naslovnim stranama što češće nađu dobre i lepe vesti za Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024