"NEMA LEKOVA, OSTAJEMO BEZ KISEONIKA" Sanitetska vozila zaustavljena 185 puta, direktor KBC Kosovska Mitrovica uputio hitan apel

Novosti Onlajn

02. 10. 2023. u 08:18

TROJICA ubijenih Srba u Banjskoj na KiM sahranjeni su juče u Vrnjačkoj Banji i Leposaviću. Na administrativnom prelazu Jarinje, iz kolone vozila građana koji su krenuli na sahranu tragično nastradalog Stefana Nedeljkovića uhapšen je Lazar Janićijević, koji je odveden u nepoznatom pravcu.

НЕМА ЛЕКОВА, ОСТАЈЕМО БЕЗ КИСЕОНИКА Санитетска возила заустављена 185 пута, директор КБЦ Косовска Митровица упутио хитан апел

Foto: I.Radulović

U Leposaviću je sahranjen Bojan Mijailović, a ka selu Graničane kretala se kilometarska kolona za povorkom kako bi ispratila Igora Milenkovića, koji je bio zaposlen kao vozač saniteta u Domu zdravlja.

Na administrativnom prelazu Jarinje, iz kolone vozila građana koji su krenuli na sahranu Stefana Nedeljkovića, uhapšen je Lazar Janićijević iz Zvečana, koji je odveden u nepoznatom pravcu, saopštila je Kancelarija za KiM.

- Lazar je bez razloga izveden iz automobila u kome se nalazio i priveden je na prelazu Jarinje, dok je ostala kolona Srba koja je krenula na sahranu nastavila put Vrnjačke Banje - navodi se u saopštenju. Kako se ističe, Kancelarija je obezbedila advokata koji pokušava da utvrdi sve okolnosti privođenja.

Dr Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, uključio se u jutarnji program i ispričao šta se desilo u KBC Kosovska Mitrovica, kada je tzv. "kosovska" policija upala sa dugim cevima u prostorije kliničko bolničkog centra.

- Ono što se desilo je u najblažem slučaju premetačina. Sve se dešavalo naočigled naših pacijenata i učenika koji su bili na praksi i ljudi koji su radili. Velika grupa specijalaca sa dugim cevima, bez ikakvog opravdanja upali su, noseći neki nalog, a na naše pitanje šta traže on nije umeo da nam objasni. Na samom kraju su uzeli video-nadzor i ostavili jedan papir na albanskom jeziku gde piše da je urađen pretres i da nije nađeno ništa. Skoro 185 puta su zaustavljena sanitetska kola - izričit je Elek, nastavivši:

- Ovo je jedna od najstabilnih ustanova na severu Kosova i Metohije. Uvodimo se u nečasne radnje koje ne postoje. Nije nađeno ništa što bi kompromitovalo naš rad. Objašnjeno je da nema potreba da razbija imovinu Republike Srbije, i ovaj put smo ostali uskraćeni za odgovor, a sve se dešavalo pred očima Euleksa - rekao je Elek i dodao:

- Kada narodu zabranite pravo na lečenje uzimate mu pravo na život, što je kršenje povelje UN. Očito su dupli standardi prisutni na ovom prostoru i u tome svesrdno učestvuje Međunarodna zajednica. Kontinuirano se nastavlja nesnabdevanje lekovima KBC Kosovska Mitrovica. Mi smo obavestili sve da nema osnovnih lekova, da nestaje kiseonika, to namerno rade kako bi ovde došlo do humanitarne katastrofe. Stalno upozoravamo sve i Euleks, pripadnike Kfora. Kiseonik je neophodan za sve. Poslednja nabavka je bila u martu mesecu 2021. godine - rekao je Elek.

Uputio je apel svim razumnim ljudima da se obrati pažnja i da se uključe u rešavanje problema:

- S obzirom na to da je počela školska godina, imaćemo pacijenata. Ponovo ponavljam, mi smo položili Hipokratovu zakletvu, mi ne lečimo na osnovnu nacionalne ni verske pripadnosti već bolesnike svih nacionalnosti, a Aljbin Kurti pokušava da nam uskrati i to osnovno pravo - istakao je Elek.

BONUS VIDEO: DA KONAČNO BUDU SAHRANjENI - Tela Srba ubijenih u Banjskoj krenula iz Prištine

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!