PUT KA EU DUGO TRAJE: Sastanak članova Odbor za evropske integracije sa ambasadorkom Nemačke

Novosti online

25. 09. 2023. u 14:09

ČLANOVI Odbora za evropske integracije razgovarali su u Narodnoj skupštini sa ambasadorkom SR Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad o perspektivama evropskih integracija Srbije i Zapadnog Balkana.

ПУТ КА ЕУ ДУГО ТРАЈЕ: Састанак чланова Одбор за европске интеграције са амбасадорком Немачке

Foto: S. S. R.

Predsednica Odbora Elvira Kovač je istakla da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da taj proces već dugo traje bez vidljivih pozitivnih rezultata, imajući u vidu da već dve godine Srbija nije otvorila nijedan pregovarački klaster. To utiče i na porst evroskepticizma kod građana Srbije, konstatovala je ona.

„Smatramo da napredak u procesu integracija nije u skladu sa postignutim reformama“, naglasila je Kovač, „dodajući da se stiče utisak da EU fokus stavlja na zahteve za usklađivanjem spoljne plitike sa evropskom i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“.

Elvira Kovač je u razgovoru istakla da se u postojećim geopolitičkim okolnostima rata u Ukrajini, tema proširenja Evropske unije vratila u evropske institucije i izrazila zadovoljstvo što se, pored ubrzavanja evropskih integracija Ukrajine, Moldavije i Gruzije, spominje i važnost ubrzavanja ovog procesa i za Zapadni Balkan.

Ambasadorka Konrad je istakla da Nemačka vidi Srbiju u Evropskoj uniji i naglasila da ima sve predispozicije da prednjači u tom procesu na Zapadnom Balkanu. Ocenila je da je najveći napredak postignut u ekonomskoj stabilizaciji i privrednom rastu, dok u oblastima vladavine prava i medijskim slobodama treba uložiti dalje napore u reformskim procesima.

Zapadni Balkan neće izostati iz proširenja navela je ona, ističući da je neophodno da države kandidati ispune sve uslove za članstvo. EU razmatra i mogućnost brže integracije u pojedinim oblastima i programima, gde je to moguće, kao što su sajber pitanja – ukazujući da je Srbija već deo Transevropske mreže.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednice Odbora Dubravka Filipovski, kao i članovi i zamenici članova Odbora Natan Albahari, dr Ksenija Marković, Robert Kozma, Dunja Simonović Bratić i Zagorka Aleksić.

Učesnici sastanka osvnruli su se na eskalaciju sukoba na Kosovu i Meohiji tokom prethodnog dana, izražavajući žaljenje i neophodnost normalizacije situacije.

Razmenili su svoja mišljenja sa ambasadorkom Konrad i o procesu evropskih integracija i izneli svoje stavove o perspektivama ovog procesa za Srbiju i Zapadni Balkan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)