STIŽU ŠOLC, ALI I "JAK" AMERIKANAC: "Novosti" saznaju - Srbiju do kraja godine očekuju dve važne posete

S.Rovčanin Tomković

20. 09. 2023. u 08:20

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc, ali i visoko rangirani zvaničnik iz američke administracije trebalo bi do kraja godine da posete Srbiju - saznaju "Novosti" u diplomatskim krugovima, a prema procenama naših izvora ovi dolasci mogli bi da se reflektuju na dalje razrešenje Gordijevog čvora na Kosovu i Metohiji, ali i da budu prilika za jačanje ekonomskih veza i promociju novih projekata.

СТИЖУ ШОЛЦ, АЛИ И ЈАК АМЕРИКАНАЦ: Новости сазнају - Србију до краја године очекују две важне посете

Foto: Instagram

Prvi korak ka domaćinstvu visokog gosta iz Berlina predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je u Njujorku i to na prijemu koji je organizovao Šolc povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama. Posle razgovora, šef države je istakao da su razmenili mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, ulozi i značaju UN u današnjem svetu, ali i doprinosu koji zemlje članice mogu da daju u rešavanju globalnih izazova. On je poručio da će u UN snažno štititi pozicije Srbije.

Vučić je tako započeo svoj višednevni boravak s one strane Atlantika, gde predvodi našu delegaciju na redovnom 78. zasedanju Generalne skupštine UN. To će biti prilika da se u bilateralnim razgovorima sa državnicima, ali i susretima na marginama ukaže na pozicije Srbije kada je reč o KiM, a koje su čvrsto oslonjene na poštovanje međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta država članica svetske kuće.

Prvi čovek Srbije razgovarao je sa kolegom iz Švajcarske Alanom Berseom i sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antoniom Guteresom, kao i sa predsednikom Kube Miguelom Dijaz Kanelom i šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, kao i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je dogovorio skoriju posetu Beogradu.

U planu je sastanak sa potpredsednikom Kine Han Džengom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. To će biti prilika da se osvrnu na poslednju rundu dijaloga u Briselu, koja je propala zbog odbijanja premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština i ultimativnog zahteva za priznavanje lažne države.

Vučić će prisustvovati neformalnom ručku koji za lidere Zapadnog Balkana organizuje šef evropske diplomatije Đozep Borelj, a i tradicionalnom prijemu koji će upriličiti američki predsednik Džozef Bajden za svetske lidere koji su okupljeni na zasedanju Generalne skupštine. Razgovaraće sa predsednicima Južne Koreje, Demokratske Republike Kongo, Surinama i drugih zemalja Afrike i Azije. Mnoge od njih nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a Surinam je krajem 2017. povukao ranije donetu odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti. Od tada do danas ukupno 28 država je odlučilo da povuče priznavanje lažne države. Vučić će se obratiti sutra Generalnoj skupštini UN, a centralna tema debate biće sukob u Ukrajini i kako se on odražava na ostatak sveta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (42)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao