I SEVER KiM I PREŠEVO SU DELOVI SRBIJE: Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, za "Novosti"

D. Stevanović

18. 09. 2023. u 09:20

EVIDENTNO je da Aljbin Kurti svojim potezima pokušava da isprovocira reakciju Srbije i time joj oteža poziciju u pregovorima, ali nesumnjivo je da nećemo dozvoliti novi pogrom srpskog naroda sa KiM.

И СЕВЕР КиМ И ПРЕШЕВО СУ ДЕЛОВИ СРБИЈЕ: Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе, за Новости

Foto: Tanjug

Mi smo dokazali da smo uvek spremni za dijalog i Srbija će, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike Srbije, istrajati na politici mira, stabilnosti i civilizovanih odnosa Srba i Albanaca na KiM.

Ovako Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, u intervjuu za "Novosti", odgovara na pitanje da li je realno opasno da Priština sprovede novi pogrom Srba na KiM, a nakon što je Kurti nastavio seriju hapšenja, prethodno izazvavši krah još jedne runde dijaloga u Briselu.

Može li Beograd da se pouzda u pomoć Brisela i SAD, koji su po ko zna koji put mogli da se uvere ko hoće dogovor, a ko sukobe?

- Predsednik Aleksandar Vučić na suprotnoj strani pregovaračkog stola u više navrata nije imao samo Aljbina Kurtija, već i celu međunarodnu zajednicu, čija je reakcija u mnogim slučajevima isuviše blaga i popustljiva. Jedino u šta mi možemo da se pouzdamo jesu pregovaračke sposobnosti srpske Vlade i predsednika Vučića. Međunarodna zajednica treba da uloži dodatne napore da Kurtija privede civilizovanom i demokratskom odnosu prema Srbima na KiM koji nisu nikakva nacionalna manjina, već punopravni građani Republike Srbije.

Umesto formiranja ZSO opet se potura priča o reciprocitetu severa KiM i juga centralne Srbije. Može li se uopšte praviti neka paralela?

- Nema i ne može biti nikakvog reciprociteta između severa KiM i opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, s obzirom na to da su prema Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB UN i Kosovo i Metohija i navedene tri opštine sastavni delovi Republike Srbije.

Republika Srbija u dijalogu sa Prištinom ne učestvuje sa namerom da se postigne modalitet kako da se odrekne dela svoje teritorije, već je za Srbiju dijalog jedini način da se postigne kompromisno rešenje za KiM i da se obezbedi trajni mir između Srba i Albanaca.

Šta sve država, i preko Koordinacionog tela na čijem ste čelu, čini za taj deo naše zemlje?

- Vlada Republike Srbije, preko službe Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, radi na sveukupnom razvoju ovih opština. Država je čvrsto opredeljena za rešavanje svih problema građana sa ovih prostora, u prilog čemu govore i značajna sredstva koja preko Koordinacionog tela izdvajamo za infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, rešavanje socijalnih i drugih pitanja, a sve u cilju povećanja kvaliteta života svih građana koji žive u ovom delu Srbije. Samo za 2023. godinu izdvojeno je ukupno 256 miliona dinara za infrastrukturne projekte, kao i 34 miliona dinara na ime subvencija.

Opozicija u Srbiji traži vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine.

Treba li im udovoljiti?

- Prošlo je nekoliko dana otkako je opozicija od predsednika Vučića zahtevala vanredne parlamentarne i beogradske izbore do kraja godine, ali i dalje nije jasno šta je zapravo zatražila, njihovo raspisivanje ili održavanje. Svakako da su u demokratskoj državi kakva je Srbija vanredni izbori uvek mogući, a Srpska napredna stranka je uvek bila spremna da legitimnost svoje politike stavi na proveru građanima. Naravno, konačnu reč o tome kada će biti održani doneće najviši organi SNS, vodeći računa o svim izazovima i poteškoćama sa kojima se Republika Srbija suočava, pogotovo po pitanju KiM.

Kakve su šanse da se istovremeno sa parlamentarnim i beogradskim organizuju i vanredni lokali izbori?

- SNS je pokazala da ume da razgovara sa svima, za razliku od opozicije, koja jedino što zna je da psuje i vređa i besomučno fizički i verbalno napada vlast umesto da građanima Srbije ponudi konkretan politički program koji bi doneo rezultate. Poslednja decenija obeležena je ubrzanim razvojem u svim krajevima Srbije i u svim sferama društva i narod to vidi, što nam je već poručio na prethodnim slobodnim izborima, na kojima je predsednik Vučić odneo najubedljiviju, istorijsku pobedu, kao i parlamentarna lista koju je on tada predvodio i uveren sam da će isti rezultati biti ostvareni i na sledećim izborima.

Pred svake izbore se otvori pitanje i biračkog spiska i "mrtvih duša" u njemu. Koliko je spisak ažuran u ovom trenutku?

- Jedinstveni birački spisak je ogledalo drugih evidencija o građanima. Puno rada je uloženo da bi se izvršilo elektronsko povezivanje službenih evidencija. Zahvaljujući stalnom unapređenju biračkog spiska kao elektronske baze podataka i elektronskom povezivanju sa drugim evidencijama možemo smatrati da je Jedinstveni birački spisak jedna od najažurnijih baza u zemlji.

Kako u praksi izgleda proces ažuriranja spiska?

- Registar matičnih knjiga i Jedinstveni birački spisak povezani su tako da se na dnevnom nivou podaci ažuriraju, odnosno kad neko lice premine i to se upiše u matičnu knjigu umrlih, po službenoj dužnosti taj podatak dolazi do referenta koji je zadužen za ažuriranje biračkog spiska i on donosi rešenje na osnovu kog se preminuli briše iz biračkog spiska. Ostvarena je saradnja i sa Ministarstvom spoljnih poslova, odnosno diplomatska konzularna predstavništva Srbije, koja obavljaju poverene poslove u oblasti matičnih knjiga, takođe dostavljaju podatke o našim preminulim državljanima u inostranstvu. Tako od trenutka kad je uspostavljeno povezivanje ovih baza nije moguće da se preminula lica nađu u biračkom spisku.

Klasične manipulacije

KAKO odgovarate na česte opaske iz opozicije da vlast zaposlene u državnoj upravi drži u stalnom strahu od gubitka posla, te da je to armija na kojoj opstaje režim?

- To je apsolutno netačno. To je klasična manipulacija od opozicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)