PARALELA SA SRPSKOM DA UGASE ZSO: Analiza "Novosti" - Zbog čega Zapad sve češće ponavlja da ne želi novu RS u okviru Kosova i Metohije

S.Rovčanin Tomković

14. 09. 2023. u 07:00

REPUBLIKA Srpska je rezultat međunarodnog mirovnog sporazuma u Dejtonu o dva entiteta i tri naroda u BiH iza koje su stale velike sile. Zajednica srpskih opština je definisana sporazumom između Beograda i Prištine uz asistenciju Evropske unije. Republika Srpska ima svoje institucije, a ZSO ima ulogu da zaštiti srpski narod u okviru južne pokrajine i nadležnosti iz određenih oblasti.

ПАРАЛЕЛА СА СРПСКОМ ДА УГАСЕ ЗСО: Анализа Новости - Због чега Запад све чешће понавља да не жели нову РС у оквиру Косова и Метохије

Foto: D.Z.

Iako su Srpska i ZSO jasno različite stvari, sa Zapada pod palicom Nemačke sve češće stižu upozorenja da Zajednica dogovorena sporazumima iz Brisela 2013. i 2015. godine ne sme da bude nova Republika Srpska. Tako je predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihael Rot poručio prilikom posete Prištini u ponedeljak da treba oformiti ZSO, ali nikako ne dozvoliti drugu Republiku Srpsku. Prethodno je njegov sunarodnik i ambasador na tzv. Kosovu Jorn Rode rekao da ZSO treba da bude osnovana u skladu sa odlukama Ustavnog suda čime se obezbeđuje da se ne stvara "država u državi". Ustavni sud tzv. Kosova je stava da ZSO treba da bude na nivou nevladine organizacije što je potpuno drugačije od dogovorenog u Briselskm sporazumu.

Upravljački tim predstavio je u Briselu 2. maja nacrt Statuta ZSO koji predviđa da ona ima skupštinu, predsednika, simbole, budžet, izvore finansiranja... Priština je odmah odbacila predlog i raspustila upravljački tim, a zapadne zemlje su sugerisale da ona treba da se izjasni o nacrtu i dostavi svoje predloge, iako to ne predviđa Briselski sporazum.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je za "Novosti" da je Zapad šapnuo Albancima da ZSO komplikuje pitanje nezavisnosti i da treba da učine sve da slome naš otpor koji pružamo prema ozakonjivanju lažne države.

- Albanci su urasli u svoju pobedu nezavisnosti i smatraju da nema mesta ni za koga drugog na Kosovu osim njih. Oni su skloni fanatizmu i ideju ujedinjenja albanskih naroda brane od Prizrenske lige. Nemci i Britanci, a mislim i Amerikanci ne žele ni najmanju šansu da daju Srbiji i posade klicu koja bi mogla da vrati nadu Srbiji u borbi za KiM. A, ta klica je za njih ZSO koja bi mogla da uzraste u novi vid borbe za Kosovo - jasan je Jovanović.

On kaže da i pored toga što su ZSO i Republika Srpska koje je proizvod međunarodnog ugovora, neuporedive i to svi znaju, Zapad stalno nalazi razloge da eliminiše ZSO ili ga svede ne nevladinu organizaciju.

- Izmišljaju neke modele ZSO, bilo ih je 15 ili 17, nude kulturno prosvetne autonomije koje nemaju veze sa nivoom nezavisnosti koje nudi ZSO. Sličan model je u Tirolu, ali nam to ne nude, već na primer prava nemačke manjine u Belgiji. Žele da oduzmu zube ZSO i da je dovedu na nivo i ispod lokalnog. Hoće da ubrzaju proces prihvatanja nezavisnosti, da eliminišu Srbiju.

Ilustracija V. N.

Tekst potpisa

Američki izaslanik za dijalog Gabrijel Eskobar kazao je da od kosovskog premijera Aljbina Kurtija nije dobio uveravanja da je posvećen primeni sporazuma o normalizaciji i njegovog aneksa.

- A to, kada je reč o kosovskoj strani, znači predstavljanje nacrta Statuta ZSO. Kurti se nije obavezao da će to učiniti. Obavezao se da će prisustvovati sastancima u Briselu i ništa više od toga - rekao je Eskobar.

Ključan napredak u dijalogu

PRVI potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je tokom susreta sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, podvukao važnost što hitnijeg osnivanja ZSO.

- Sagovornici su se saglasili da je napredak dijaloga između Beograda i Prištine od velikog značaja za očuvanje stabilnosti u našem regionu. Specijalni izaslanik Zaracin je ponovio čvrstu podršku vlade Nemačke punopravnom članstvu Srbije i regiona u EU - ističe se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)