ZAJEDNIČKA TUŽBA PROTIV NATAŠE KANDIĆ ZBOG MOBINGA: Troje zaposlenih moralo da otvori bolovanje zbog stresa

Novosti online

17. 08. 2023. u 19:52

NAKON što je u medije procurila informacija da osnivača Fonda za humanitarno pravo (FHP) Natašu Kandić zaposleni u fondaciji optužuju za zlostavljanje na radu i druge nezakonite postupke, danas je protiv nje osmoro zaposlenih podnelo zajedničku tužbu zbog mobinga.

ЗАЈЕДНИЧКА ТУЖБА ПРОТИВ НАТАШЕ КАНДИЋ ЗБОГ МОБИНГА: Троје запослених морало да отвори боловање због стреса

Foto: Printskrin

Kako su saopštili iz Sindikata radnika i radnica zadužbina, fondacija i udruženja građana (ZFUD), svi podnosioci žale se na postupanje Nataše Kandić, osnivačice FHP-a.

Tužba je podneta nakon neuspešnog pokušaja osmoro zaposlenih da zaštitu od zlostavljanja na radu ostvare u internom postupku posredovanja, koji bi po zakonu morao biti hitan, navode.

- U vreme kada su zaposleni podneli zahteve za zaštitu od mobinga, maja 2023. godine, FHP nije imao zakonskog zastupnika. Tada je Nenad Golčevski, izvršni direktor FHP koji je izabran na to mesto 18. juna, a registrovan u APR-u 14. jula 2023. godine, odbio da izda zvanično obaveštenje da pokušaj posredovanja nije uspeo, uz obrazloženje da FHP nema izvršnog direktora/zakonskog zastupnika - saopštio je ZFUD.

Podseća se da pravo na zaštitu od zlostavljanja na radu zastareva u roku od šest meseci od kada je zlostavljanje učinjeno, tako da svako odlaganje postupka posredovanja otežava i potencijalno onemogućava podnosiocima zahteva da ostvare svoja prava.

- Golčevski je predložio premeštanje više saradnika sa radnih mesta na kojima neki od njih rade godinama na druge projekte - navodi se u saopštenju i dodaje da zbog toga što je Kandićeva od 15. maja 2023. godine svakodnevno prisutna u prostorijama FHP, troje zaposlenih moralo da otvori bolovanje zbog akutne reakcije na stres.

- Ostali su nastavili da rade u okruženju u kojem je volja osnivačice iznad njihovih zagarantovanih prava na zdravu i bezbednu radnu okolinu - zaključuje se u saopštenju ZFUD.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)