MINISTAR VESIĆ: Izveštaj o radu ministarstva usvojen jednoglasno, imamo podršku za svoj rad

Tanjug

05. 07. 2023. u 18:36

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da je Izveštaj o radu ministarstva na čijem je čelu usvojen jednoglasno, kao i da su za njega glasale kako vladajuće stranke, tako i stranke opozicije.

МИНИСТАР ВЕСИЋ: Извештај о раду министарства усвојен једногласно, имамо подршку за свој рад

Foto: Ministarstvo građevine

-To govori da imamo podršku za svoj rad, kao i da se infrastrukturni projekti doživljavaju kao projekti koji pripadaju svim građankama i građanima. Oni su važni za razvoj zemlji, rekao je Vesić za Tanjug.

Kako je rekao, na današnjoj sednici Odbora za prostorno planiranje Narodne skupštine Srbije predstavljen je izveštaj o radu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za prva tri meseca u 2023. godini.

To će doneti bolji život svim ljudima, istakao je Vesić.

-Govorili smo o projektima koji su u toku, kao i o projektima koji su završeni, o autoputevima, železnici, i svim planovima.

On je istakao da je najavio da će u avgustu mesecu početi rekonstrukcija pruge od Niša do Dimitrovgrada, na koju se čeka duže od pet godina.

-U okviru tog projekta se nalazi i obilaznica oko Niša. Završen je prvostepeni konkurs i sada se traže finansijske ponude od kompanija koje su prošle prvi stepen, rekao je Vesić.

Takođe. Dodaje je da su razgovarali o gradnji regionalnih pruga koje su kandidovane kod Evropske unije.

-Razgovarali smo o zajedničkim projektima sa Vladom Severne Makedonije za brzu prugu od Niša do Skoplja, sa Vladom BiH o pruzi od Beograda do Sarajeva, sa Vladom Mađarske za prugu od Subotice do Baje, kao i sa Vladom Bugarske za prugu od Negotina do Vidina, objasnio je Vesić.

Na taj način sam, kaže Vesić, pokazao koliko Srbija dugoročno planira kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, i kako Srbija vidi svoj razvoj kroz infrastrukturu.

On je istakao da preko 83 odsto budžeta odlazi na kapitalne projekte.

-Mi ćemo sasvim sigurno potrošiti sredstva koja su nam data, a planirano je da potrošimo preko 206 milijardi u infrastrukturu. Država Srbija nezavisno od našeg ministarstva ulaže u infrastrukturu, i to oko 3,6 milijardi evra, objasnio je ministar.

On je dodao da je danas usvojen zakon na odboru o interoperabilnosti železničkog saobračaja.

-To znači usaglašavanje svih železničkih propisa propisima EU. Nakon tog usvajanja će sve biti usklađeno, kada je u pitanju Zakon o železničkom saobraćaju, a do kraja godine sam najavio i Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, koji će dovesti do toga da sve pruge u naseljenim mestima imaju zaštitnu ogradu, što će omogućiti veću zaštitu, rekao je Vesić.

Dodao je da su na Odboru razgovarali o novim dozvolama za autoprevoznike.

-Obezbeđeno je 11.000 dozvola za Italiju, i 11.000 dozvola za Namačku, duplirane su dozvole za Mađarsku, a preko 50 odsto novih dozvola je obezbeđeno za Španiju, rekao je Vesić.

Takođe, on je istakao da je ponudio članovima odbora da u budućnosti zajedno krenu da obilaze gradilišta po Srbiji, kako bi poboljšali rad ovog tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)