SVEČLJA NEĆE NI DAN PROVESTI U ZATVORU: Kurtijev "ministar" napadao policajce, suđenja se odlažu, a nevine Srbe tuku i drže iza rešetaka

Novosti online

24. 06. 2023. u 21:29

U UTORAK 27. juna navršiće se punih 10 godina kako je tzv. ministar Dželjaj Svećlja na nasilnim protestima u Prištini zajedno sa nekolicinom stranačkih aktivista pripadnike Kosovske policije gađao kamenicama, staklenim flašama, pirotehničkim sredstvima, bojom i raznim drugim predmetima, usled čega su četiri tzv. kosovska policajca povređena, a brojna imovina uništena.

СВЕЧЉА НЕЋЕ НИ ДАН ПРОВЕСТИ У ЗАТВОРУ: Куртијев министар нападао полицајце, суђења се одлажу, а невине Србе туку и држе иза решетака

Foto: Printscreen Youtube/KTV - Kohavision/AP Photo/Bojan Slavkovic

Iako je protiv njega podneta krivična prijava, Svečlja do dana današnjeg zbog svojih nedela nije proveo ni dana u pritvoru, suđenja je izbegavao, a kada se za tri dana navrši 10 godina od ovog zločina, nastupiće apsolutna zastarelost ovog slučaja i Svečlja nikada neće odgovarati za brutalne napade na tzv. kosovsku policiju. S druge strane, Svečlja je glavni Kurtijev jurišnik za neosnovana i brutalna hapšenja Srba sa severa Kosova i Metohije, koje smešta u prištinske kazamate bez osnova, dokaza a često i bez naloga suda, ali po nekakvim tajnim optužnicama iako postoje jasni dokazi o njihovoj nevinosti. Oni su, kao što smo ranije pisali, tokom pritvora bili brutalno prebijani i maltretirani.

Naime, kako piše specijlizovani kosovski portal za praćenje pravosuđa „Zakletva za pravdu“, zbog odsustva jednog optuženog u Osnovnom sudu u Prištini u petak je ponovo odloženo suđenje za nasilje i napade na policiju na protestu 2013. godine, a među optuženima je i "ministar" odmetničke Vlade u Prištini Dželjalj Svečlja. Kako navodi portal, ročišta i suđenja su više puta odlagana zbog nepojavljivanja okrivljenih i svedoka, što jasno pokazuje kako je Svečlja zajedno sa ostali optuženima izbegao osudu i zatvor, jer mu je za navedena dela pretilo do pet godina robije.

To pokazuje kako na delu izgleda “Kurtijeva vladavina prava”, koja podrazumeva da se Srbi hapse bez dokaza i naloga, a da njegovi ministri izbegavaju pravdu.

Prema optužnici podignutoj 14. marta 2014. godine, od strane Osnovnog tužilaštva u Prištini, Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havolli, Agron Kabashi, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Đeljalj Svečlja, Frašer Krasnići, Bekim Skaj, Bekim S. Hodža, Sami Avdiu i Besnik Ćelaj, navodi se da su 27. juna 2013. godine, u ulici „Majke Tereze“ u Prištini, tokom protesta sa ciljem da nanesu štetu zvaničnicima, pripadnicima kosovske policije i počinili nasilne huliganske radnje. Povrede su tada zadobili policajci Rifat Geci, Halil Sila, Agim Dželi i Baškim Hiseni.

2.706 dana Svečlja nije pozvan na ročište

Kako piše prištinski Reporteri, prvo ročište protiv Dželala Svečlje i ostalih zakazano je 2.706 dana od dana kada su optuženi za činjenje huliganstva i drugih krivičnih dela.

Na osnovu člana 412. stav 3. i 4. Krivičnog zakonika, zaprećena kazna u ovom slučaju je novčana kazna od 200 do 10 hiljada evra i kazna zatvora do 5 godina. Relativna zastarelost ovih dela nastupa nakon pet godina, dok apsolutna zastarelost nastupa nakon deset godina od izvršenja krivičnog dela.

Šta mu se stavlja na teret

Osnovno tužilaštvo u Prištini primilo je 27. juna 2014. godine krivičnu prijavu Kosovske policije protiv osumnjičenih Dardana Molićaja, Dželjalja Svečlje, Arsima Makastene, Bekima Skadre i dr. za krivično delo „Napad na službeno lice i za krivično delo „uništenje ili oštećenje imovine“ a takođe 30. juna Policija Kosova je podnela dopunsku krivičnu prijavu sada za krivično delo „Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ kao i za krivično delo „Lake telesne povrede”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (89)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)