SVEČLJA I KURTI HAPSE PO SVOM SPISKU: Nenad Orlović uhapšen na telefonski poziv - Nema nikakve saradnje sa tužilaštvom

Novosti onlajn

23. 06. 2023. u 19:41

TAKOZVANA kosovska policija tokom prethodnih dana uhapsila je više Srba pod vrlo nejasnim optužbama. Prema saznanjima iz kosovskog pravosuđa, specijalna policija je današnje hapšenje Nenada Orlovića u Severnoj Mitrovici izvršila na osnovu usmenog telefonskog naloga, što govori u prilog činjenici da policijskim akcijama na severu rukovodi ministar Dželjalj Svečlja lično, u koordinaciji sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, bez prethodne saradnje sa tužilaštvom i sudom.

СВЕЧЉА И КУРТИ ХАПСЕ ПО СВОМ СПИСКУ: Ненад Орловић ухапшен на телефонски позив - Нема никакве сарадње са тужилаштвом

"Lov" na Srbe pojačan poslednjih meseci

- Tužioci nisu od policije dobili bilo kakav spisak sa imenima osoba za kojima se traga, već ih policija hapsi po spisku i nakon hapšenja i ispitivanja uključuju tužilaštvo i dostavljaju dokaze. Očigledno da Kurti nema poverenja u pravosudne instance na (tzv.) Kosovu i preskače ih, što policiji onda daje "ovlašćenja" da hapse po nekim svojim spiskovima - potvrdio je jedan od bivših tužilaca.

Nedavno je i predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Moljićaj kritikovao obraćanje premijera Aljbina Kurtija u Skupštini Kosova, u kojem je Kurti izneo 28 imena Srba, optužujući ih za organizaciju i učešće u neredima na severu, rekavši da nije na premijeru da vodi istragu.

Moljićaj je rekao da se tako nešto nije dogodilo ni u jednoj demokratskoj zemlji bez prethodne procene da li su osobe koje se pominju krive ili nevine.

On je dodao da premijeru nije posao da vrši istragu.

- Gde ste videli da premijer obavlja istrage? On podiže optužnicu protiv svakog čoveka, a nije rečeno da li su istinite ili ne - naveo je Moljićaj.

S druge strane, Kurti je nedavno izjavio da o hapšenjima u bilo kojem delu Kosova, pa i na severu, odlučuju Kosovska policija i Tužilaštvo, odgovarajući time na primedbe visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da o takvim akcijama vlasti na Kosovu treba da se koordinišu sa Kforom i Euleksom.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)