KURTI ODGOVORIO BORELJU: Policijske operacije na tzv. Kosovu nisu posao nijednog evropskog zvaničnika

Novosti online

15. 06. 2023. u 11:43

TZV. PREMIJER Kosova Aljbin Kurti reagovao je danas na sugestije koje mu je uputio visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj, među kojima se navodi da bi Kurti trebalo da odluke koje donosi koordinira sa Kforom i Euleksom. Kurti je tim povodom rekao, da policijske operacije nisu stvar bilo kog evropskog zvaničnika, prenosi Koha.

КУРТИ ОДГОВОРИО БОРЕЉУ: Полицијске операције на тзв. Косову нису посао ниједног европског званичника

Foto: Profimedia

 - Mi smo demokratska republika. Ja ne znam kada je neki kriminalac uhapšen, jer to je stvar istražne policije, jedinica koje hapse i tužilaštva. Ima hapšenja koja vidim tačno u isto vreme kada i vi, jer mi smo demokratska republika. Takvo je bilo hapšenje (Miluna Milenkovića) Luneta. Međutim, operativna akcija, kada neko mora da bude uhapšen, nije moja stvar, verujem, ni bilo kog evropskog zvaničnika. Vladavina prava na tzv. Kosovu je stvar tzv. kosovske policije koja je sprovela bezbroj obuka u zapadnim zemljama i tamo su naučili kako ne treba dozvoliti da policijske operacije budu politizovane. Dakle, ne mogu da pravim nikakve kompromise na račun ustavnosti i zakonitosti - rekao je Kurti.

Kurti je nazvao neshvatljivim da međunarodne mehanizme treba upozoriti na uspostavljanje reda i zakona na tzv. Kosovu.

 - Nema smisla da za implementaciju vladavine prava treba da postoji upozorenje pre sprovođenja zakona - kazao je Kurti.

On je izrazio spremnost da se sastane sa srpskom stranom i evropskim posrednicima.

 - Izrazio sam spremnost za dijalog. Kada zakažu sastanak, ja sam spreman, ali ne mogu da kršim zakone na tzv. Kosovu - rekao je Kurti.

Povodom Boreljove izjave da se novi sastanak u okviru dijaloga ne može organizovati pre nego što tzv. Kosovo preduzme korake za deeskalaciju situacije, Kurti je ponovio da će prisustvo tzv. kosovske policije na severu biti smanjeno tek kada taj deo "napuste kriminalne grupe".

Borelj je juče predočio Kurtiju da će sve buduće mere u okviru vladavine prava na severu tzv. Kosova morati da se razmatraju i pojedinačno procenjuju sa Euleksom i Kforom. 

(Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO:

AKCIJA SRPSKE POLICIJE: Na teritoriji centralne Srbije uhapsili do zuba naoružane Kurtijeve specijal

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)