OTKAZANA ZAJEDNIČKA SEDNICA U PRIŠTINI I TIRANI Rama: Nismo se dogovorili sa Kurtijem

Novosti Onlajn

13. 06. 2023. u 21:49

ALBANSKI premijer Edi Rama saopštio je večeras da se za sutra planirani sastanak vlada Albanije i tzv. Kosova otkazuje, jer ne postoji dogovor sa tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

ОТКАЗАНА ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА У ПРИШТИНИ И ТИРАНИ Рама: Нисмо се договорили са Куртијем

Kurti i Rama

- Nalazimo se u uslovima zaoštravanja odnosa između tzv. Kosova i cele evroatlantske zajednice, ovaj sastanak ne može da bude održan u očekivanom formatu, nakon što sam razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Boreljom - objasnio je Rama na konferenciji za štampu.

Kaže da je zamolio Kurtija da se sutra u Đakovici sastanu u užem formatu i razgovaraju o ovoj situaciji koja je dramatična po odnose Kosova i evroatlantske zajednice.

- Moram da kažem da se nismo dogovorili sa Kurtijem o promeni formata, on je tražio da se sastanak održi kako je bilo planirano, i da onda razgovaramo o tome, ali to nije moguće jer nije trenutak da se pravi sastanak kao da se ništa ne dešava. Možda to nije konačan odgovor premijera - rekao je on.

Rama je istakao da sastanak dve vlade nije moguć pošto se tzv. Kosovo kreće ka sankcijama. Preneo je i da je zapadne vlasti zamolio da za sada ne primenjuju sankcije protiv tzv. kosovskih vlasti.

- Mi smo 100 odsto protiv načina na koji deluje kosovska vlada - poručio je on.

Rama je još jednom rekao da se ne slaže sa Kurtijevim odlukama u vezi sa upravljanjem situacijom na severu KiM, dodajući da Albanija podržava predloge zapadnih saveznika.

- Imamo problem jer Albanija, ne deluje izolovano. Odnos Albanije prema tzv. Kosovu je bratski odnos, ali Albanija je država, neodvojivi deo evroatlantske zajednice, članica je NATO-a i nema šanse da se Albanija pomeri sa osovine evroatlantske zajednice. Štaviše, rekao sam da mislimo 100 odsto kao što misle naši saveznici u ovom slučaju. Kada su neki od partnera rekli Kurtiju da ne održava izbore na severu, bio sam sto odsto uz Kurtija da izbore treba održati jer bojkot Srba ne sme da bude instrument koban po državnost tzv. Kosova. Ali danas ne samo da ne delimo mišljenje o načinu na koji se postupa, već smo sto odsto protiv toga kako se postupa - rekao je premijer.

BONUS VIDEO: Kurtijevi specijalci u Bošnjačkoj mahali na KiM

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)