PETKOVIĆ: Sutra u Beograd dolazi komandant KFOR-a, razgovaraće sa generalom Mojsilovićem (VIDEO)

Novosti online

13. 06. 2023. u 13:09 >> 15:16

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković, na vanrednoj konferenciji za medije, izjavio je da je današnjom akcijom Aljbin Kurti pokazao da je zainteresovan isključivo za sukobe i rat na KiM.

ПЕТКОВИЋ: Сутра у Београд долази командант КФОР-а, разговараће са генералом Мојсиловићем  (ВИДЕО)

Foto Tanjug

- Po ličnom Kurtijevom nalogu, danas je u centru severnog dela Kosovske Mitrovice uhapšen Milun Milenković Lune, iako za to ni on ni Dželjalj Svečlj nemaju niti su pokazali dokaze. Luneta su uhapsili u podne, u centru u frizerskom salnu, koji je bio opkoljen sa osam oklopnih vozila - kazao je Petković.

Kako je rekao, tokom hapšenja napravljeno je opsadno stanje.

- Oni su bacali suzavac, nišanili slučajne prolaznike, držali su ih na nišanu sa dugim cevima. To je Kurtijeva policija koja služi da bi maltretirala srpski narod. Do hapšenja dolazi dok su porodice Radoša i Dušana imale miran protest u Zvečanu. Lune nije nikakv kriminalca, ono što Lune ima su brojne medalje koje ima kao istaknuti sportista, on je i trener kik-boks kluba. Svečlja i ostali u Prištini nemaju nikakav dokaz, kao ni Nova, koja govori da je priveden organizator napada na pripadnike KFOR-a - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

- Umesto da ide u pravcu deeskalacije, on dovodi i dovlači nove snage. Beograd će dati sve od sebe da sačuva mira - dodaje Petković i rekao da se "nalazimo u najtežoj situaciji do sada".

- Vučić je tokom dana više puta razgovarao sa Miroslavom Lajčakom, ali i brojnim međunarodnim zvaničnicima, kako bi izvršili pritisak na Kurtija i urazumili ga - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

- Pozivamo KFOR da hitno reaguje i interveniše i ukloni Kutijeve specijalce sa severa KiM, kao i okupatore koji napadaju goloruki srpski narod na KiM, jer dok su oni na severu neće biti mira - naveo je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je cilj politike koju vodi Kurti da isprovocira sukobe i rat na severu KiM.

- Važno je da sačuvamo mir, ali ono što se dešava u Kurtijevoj glavi niko ne zna. Dok međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju, on ide ka eskalciji. Dok Srbi pozivaju da se oslobode uhapšeni, on nastavlja sa hapšenjem. Dok se  poziva na povlačenje policije, Kurti dovlači nove pripadnike Rosu na sever KiM.

Petković je kazao da na današnjoj Kurtijevoj konferenciji za štampu nismo mogli videti nikakv predlog, plan deeskalacije, već mu je plan "da izazove sukobe na severu KiM". Direktor Kancelarije podsetio je i na Kurtijevu jutrošnju provokaciju da pošalje svog ministra u zgradu opštine Leposavić.

- Sutra u Beograd dolazi i komandant KFOR-a, sa kojim će razgovarati predsednik Vučić i general Mojsilović - kazao je Petković.

Podsetimo, pripadnici tzv. specijalne jedinice kosovske policije uhapsili su danas u Severnoj Mitrovici još jednog Srbina, nakon čega su se u tom gradu oglasile sirene.

Na ulicama se okupio veliki broj građana.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (89)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)