SASTANAK MINISTRA VUČEVIĆA SA DELEGACIJOM SENATA SAD: Formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i neophodno je i da je ispuni

Novosti online

24. 05. 2023. u 21:11

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom Senata Sjedinjenih Američkih Država i senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, koji su u poseti regionu Zapadnog Balkana.

САСТАНАК МИНИСТРА ВУЧЕВИЋА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СЕНАТА САД: Формирање ЗСО обавеза коју је приштинска страна преузела и неопходно је и да је испуни

Foto: Printskrin Instagram/milosvucevic_odbrana

Ministar Vučević, tokom razgovora o regionalnoj bezbednosti, ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant Evropska unija. On je istakao da takvim postupanjem prištinska strana jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu, nastavak razgovora o normalizaciji odnosa i stvaranju međusobnog poverenja. Ministar odbrane naglasio je da Republika Srbija neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa.

Tom prilikom, ministar odbrane rekao je da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti i u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine. Na taj način Srbija brani svoje nacionalne interese i status u međunarodnoj zajednici i čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje. Ministar Vučević rekao je da se  jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima koji se ostvaruju u oblasti odbrane. Takođe, ministar odbrane ukazao je na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Članovi delegacije Senata SAD izrazili su zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja  saradnje u oblasti odbrane između dve države. Takođe, saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i neophodno je i da je ispuni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina