MIRAN PROTEST SRPKINJA NA KIM: Grupa Mitrovčanki okupila se ispred zgrade opštine u znak protesta protiv Kurtijeve "demokratije" (FOTO)

Novosti Onlajn

19. 05. 2023. u 12:44

ISPRED zgrade opštine Severna Mitrovica okupilo se oko 30 meštana, uglavnom žena, u znak mirnog protesta zbog današnjeg preuzimanja lokalne vlasti od strane kandidata koji je pobedio na izborima održanim 23. aprila, na kojima je učestvovalo tek nešto više od tri odsto birača i samo 13 Srba.

МИРАН ПРОТЕСТ СРПКИЊА НА КИМ: Група Митровчанки окупила се испред зграде општине у знак протеста против Куртијеве демократије (ФОТО)

Foto: Novosti

Kako su okupljeni naveli, cilj im je da izraze mirno, građansko i demokratsko neslaganje sa nelegitimnim preuzimanjem opštine.

U opštini Severna Mitrovica danas je zakletvu za gradonačelnika položio kandidat Pokreta Samoopredeljenje Erden Atić, koji je na izborima dobio 553 glasa. 

Pre nego što je počela procedura polaganja zakletve, na zgradi opštine istaknuta je zastava Kosova.

Foto: Novosti

U Severnoj Mitrovici povećano je prisustvo policije, a iz Misije Euleksa za Kosovo onlajn su naveli da su povećali stepen svoje spremnosti i da su njihove snage u pripravnosti 24 sata i spremne za brzo reagovanje. 

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je juče da očekuje da gradonačelnici opština na severu preuzmu tehničku a ne političku ulogu i naglasio da upotreba sile za ulazak u zgrade opština na severu nije dobra ideja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je ranije da je situacija na severu veoma napeta, i poručio da "lažni gradonačelnici nikada neće biti prihvaćeni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024