KURTI NA SILU PREUZIMA VLAST NA SEVERU KiM: Priština bi da nametne gradonačelnike u tri srpske opštine

M. Stanojković

19. 05. 2023. u 08:07

NASILNO preuzimanje opština na severu Kosova i Metohije, posle nelegitimno osvojene vlasti, sa svega 3,4 odsto podrške, biće sprovedeno danas. Prema infomacijama koje je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici Prištine nameravaju da u zgradi u Kosovskoj Mitrovici održe konstitutivne sednice za tri opštine i izaberu lažne gradonačelnike.

КУРТИ НА СИЛУ ПРЕУЗИМА ВЛАСТ НА СЕВЕРУ КиМ: Приштина би да наметне градоначелнике у три српске општине

Foto: D. Zečević

Kako je juče istakao šef države, zabrinut je zbog situacije koja je, prema njegovim rečima, veoma teška i napeta. Zato je i zamolio Srbe da sačuvaju mir. Vučić je naveo i da je o ovome razgovarao sa američkim predstavnicima Derekom Šoleom, Gabrijelom Eskobarom i Kristoferom Hilom.

- Oni neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. To je iživljavanje nad Srbima i pokušaj da se napravi atmosfera u kojoj bi naš narod napustio svoja ognjišta - rekao je Vučić juče u Novom Sadu.

Predsednik Srbije zahvalio je ljudima koji su sa Kosova i Metohije peške krenuli u Beograd na miting 26. maja, navodeći da oni znaju koliko je situacija teška:

- Oni znaju koliko smo se borili dok su drugi kukumavčili, znaju koliko je situacija teška i koliko se državno rukovodstvo borilo. Moja poruka je da ćemo biti sa njima i zajedno se boriti da naš narod opstane na KiM, da opstane Srbija i da sačuvamo glavne premise našeg Ustava.

Posle nelegitimnih izbora u četiri srpske opštine na severu KiM, na kojima je 23. aprila glasalo svega 13 naši sunarodnika, Priština pokušava da sa svega 3,4 odsto osvojenih glasava tamo instalira albansko rukovodstvo.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se juče uoči "inauguracije na severu" sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom,

koji je dan ranije izjavio da bi gradonačelnici trebalo da preuzmu "tehničku, a ne političku ulogu" i da ne bi trebalo koristiti silu za ulazak u opštinske zgrade. O izborima na severu Kurti je obavio i telefonski razgovor sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

Kako je juče potvrdio nelegitimni predsednik Skupštine opštine Severne Mitrovice Nedžat Ugljanin, "završavaju se zadaci za imenovanje gradonačelnika Mitrovice Erdena Atićija":

- Svečani sastanak će se održati u 11 sati. Svesni smo slučajeva da se može dogoditi nešto eskalirajuće, ali smo spremni.

Prema rečima istoričara i analitičara Ognjena Karanovića, ovo imenovanje je "navodni političko pravni proces i nasilan čin preuzimanja nelegalno i nelegitimno stečene vlasti", imajući u vidu podršku od svega tri odsto građana koju su dobili.

- Kako čin uspostavljanja nove strukture u jedinicima lokalne samouprave može da izgleda, kada znate da nemate podršku građana koji u tim sredinama žive? Žalosno je da su zemlje Kvinte mimo svojih principa, odlučile da pruže podršku nelegitimno izabranoj vlasti u četiri opštine.

Ustoličili Ugljanina

IZBORI u četiri opštine na severu Kim, u kojima uglavnom žive Srbi, održani su 23. aprila nakon što su naši sunarodnici, zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine i upada tzv. specijalnih jedinica kosovske policije na sever pokrajine, napustili privremene prištinske institucije, policiju i sudstvo. Krajem prošle godine, uz prisustvo brojnih pripadnika kosovske policije u zgradi opštine u Severnoj Mitrovici, održana je sednica na kojoj su novoimenovani odbornici položili zakletve, a za predsednika je izabran Nedžat Ugljanin. Time su Albanci faktički oteli vlast u Severnoj Mitrovici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri