SRBIMA SAD NA DALJINU "KAČE" RATNE ZLOČINE: Izmenama zakona Priština dobila instrument za zastrašivanje

D. Zečević - M. Stanojković

06. 05. 2023. u 10:00

SUĐENjE Srbima u odsustvu, omogućeno izmenama Zakona o krivičnom postupku koji je usvojen u Prištini u februaru ove godine, novi je instrument u rukama lažne države za pritisak i zastrašivanje našeg naroda, a pre svega raseljenih koji planiraju povratak u južnu pokrajinu. Specijalno tužilaštvo privremenih institucija pre dva dana podiglo je optužnicu protiv C. A. za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, predloživši da se suđenje obavi u odsustvu.

СРБИМА САД НА ДАЉИНУ КАЧЕ РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ: Изменама закона Приштина добила инструмент за застрашивање

"Lov" na Srbe pojačan poslednjih meseci

Prema navodima iz Tužilaštva, optuženi C. A. je "u periodu od januara do maja 1999. godine, u saradnji sa grupom lica, obučenih u policijske, vojne i paravojne uniforme, izvršio krivično delo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

- Optuženi je učestvovao u organizovanoj grupi, a Specijalno tužilaštvo je predložilo da se suđenje održi u odsustvu, jer su iscrpljeni svi napori da se on i drugi optuženi pronađu - navodi se u saopštenju.

Ovaj drugi slučaj, u razmaku od samo nekoliko dana, potvrđuje da postoje tajni spiskovi namenjeni za progon Srba, iako prištinske vlasti to negiraju. Podizanje optužnica za navodne ratne zločine i suđenja u odsustvu, prema mišljenju srpskih advokata sa KiM, predstavljaju mehanizam pritisaka, ne samo na Srbe koji žive na Kosmetu i kojima se po već ustaljenoj praksi stavljaju na teret i najteža dela samo na osnovu izjava "svedoka" Albanaca, već i na raseljene.

Nad našim sunarodnicima se nadvila i dodatna opasnost: svi koji budu osuđeni u odsustvu, praktično, neće moći da se kreću nigde po regionu kako ne bi bili izručeni vlastima tzv. Kosova. Uz to, Priština uporno pokušava da postane članica Interpola, što je dosad Beograd uspevao da spreči, jer bi njen ulazak u ovu organizaciju označio start lova na Srbe po svetu na osnovu međunarodnih poternica.

Serija hapšenja i prepada

PREMA podacima Kancelarije za KiM, tokom prošle godine tzv. kosovska policija uhapsila je 11 Srba, a za prva četiri meseca ove godine bilo je čak šest hapšenja. Predsedniku Privremenog organa Opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću krajem februara potvrđena je presuda na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta, jer je izneo istinu o "slučaju Račak".

Advokat Dejan Vasić, iz Kosovske Mitrovice, smatra da će se u narednom periodu pokrenuti lavina novih optužnica protiv naših sunarodnika. On za Tanjug objašnjava da "srpski advokati sa predmetima i imenima optuženih neće ni biti upoznati, jer će sud određivati advokate optuženima po službenoj dužnosti".

I za advokata Ljubomira Pantovića, iz Kosovske Mitrovice, nema sumnje da će na ovaj način biti osuđeno na stotine Srba.

- Ta namera je jasna, jer ima toliko priča iz vrha političke vlasti u Prištini o navodnim zločinima koje su počinili Srbi na Kosovu, a pritom nema osuđenih - kaže Pantović, za "Novosti". - To ne ide jedno sa drugim, a sada je stvorena i zakonska pretpostavka da se posle podizanja optužnica krene sa presudama.

Rezervista prvi na udaru

PRVA ovakva optužnica podignuta je 2. maja protiv pripadnika rezervista Vojske Srbije D. R. za navodni ratni zločin odnosno "seksualno nasilje" u vreme sukoba na KiM. Specijalno tužilaštvo saopštilo je da je "okrivljeni kao srpski vojni rezervista, tokom rata na Kosovu, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, izvršio seksualno nasilje nad ženom albanske nacionalnosti, koja je zadobila telesne povrede i teške trajne psihičke traume".

Pantović kaže da je i ranije upozoravao da će posle završetka misije Euleksa u oblasti vladavine prava 2018. doći do velikog broja optužnica za navodne ratne zločine protiv nealbanaca, a pre svega protiv Srba:

- Sada je i formalno stvorena procesna pretpostavka da se za ta krivična dela sudi u odsustvu okrivljenih - objašnjava Pantović. - Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova dobilo je znak da može da krene sa podizanjem optužnica i sa predlozima da se okrivljenima sudi u odsustvu, tako da će se ta lavina optužnica dogoditi u narednom periodu. U većini svetskih demokratskih društava, za ovu vrstu krivičnog dela ne sudi se u odsustvu. Ovde je očigledno namera takva da se što više Srba osudi za ratne zločine i druga krivična dela protiv čovečnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)