IZLAZNOST NA KURTIJEVIM IZBORIMA: Na biračkom mestu u Severnoj Mitrovici do osam sati glasao jedan Albanac (FOTO)

Dragana ZEČEVIĆ

23. 04. 2023. u 08:37

NA SEVERU Kosova i Metohije danas se održavaju vanrendi parlamentarni izbori koje su raspisale privremene prištinske institucije. Glasa se u 19 biračkih mesta koja su otvorena u sedam sati, a glasanje se sprovodi i u kontejnerima koje obezbeđuje tzv. kosovska polcija i pored kojih su postavljene kamere.

ИЗЛАЗНОСТ НА КУРТИЈЕВИМ ИЗБОРИМА: На бирачком месту у Северној Митровици до осам сати гласао један Албанац (ФОТО)

foto D.Z.

Na biračkom mestu kod naselja Tri solitera u Kolašinskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici nedaleko od glavnog mosta na Ibru do 8,00 sati glasala je samo jedna osoba.

Stariji Albanac koji nije želeo da se predstavi, kazao je da od ovih izbora ništa ne očekuje ali da je došao „da ispuni dužnost“. 

Inače, pored ovog biračkog mesta nalazi se desetak policajaca i brojne novinarske ekipe, dok glasača nema, a prazne su i ulice u severnom delu Kosovske Mitrovice što ukazuje da građane, od kojih je više od 95 odsto Srba, ovi izbori ne interesuju.

Najveća politička partija Srba na Kosovu i Metohiji Srpska lista pozvala je sunarodnike da ne učestvuju na ovim izborima:

- Pozivam moje sunarodnike od Leposavića, do Zvečana, Severne Mitrovice i Zubinog Potoka da budu dostojanstveni, jedinstveni i odlučni da sačuvamo mir, da ne nasedaju na provokacije, a naš odgovor biće moćan i poraz vragu - sveopšti bojkot lažnih izbora jer oni za nijednog časnog Srbina, srpskog imena i prezimena ne postoje – naveo je u sinoćnjem saopštenju za javnost Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste naglasivši da Srbi na severu KiM samo žele da žive u miru i da budu svoji na svome.

Inače, u trci za gradonačelnike opština na severu učestvovaće jedan kandidat iz srpske zajednice i još devet iz redova Albanaca. Među njima su i kandidati Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i Demokratske partije Kosova, stranke na čijem je čelu nekadašnji predsednik privremenih institucija i haški pritvorenik Hašim Tači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)