ŠTA PRIŠTINA HOĆE DA SAKRIJE? NVO sa severa odbijene za praćenje izbora

Novosti online

20. 04. 2023. u 15:16

NEVLADINE organizacije sa severa Kosova izrazile su žaljenje i protest jer im je uskraćeno pravo da imaju akreditovane posmatrače na izborima u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, a kako su naveli u saopštenju za medije, ovakavu odluku Centralne izborne komisije ocenili su kao diskriminaciju i potvrdu da demokratija i transparentnost izbornog procesa u kosovskom društvu ne postoje.

ШТА ПРИШТИНА ХОЋЕ ДА САКРИЈЕ? НВО са севера одбијене за праћење избора

D.Z.

Ova odluka je, kako kažu, doneta i pored toga što je sva dokumentacija uredno predata za akreditovanje posmatrača, imaju iskustva u posmatranju izbora i svojim radom doprinose celokupnoj društvenoj zajednici.

- Kao nevladine organizacije koje godinama postoje i rade u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a posebna kao nevladine organizacije koje su učestvovale u prethodnim izbornim ciklusima, izražavamo žaljenje i protest što nam je uskraćeno pravo da imamo akreditovane posmatrače na izborima u navedenim opštinama - navodi se u saopštenju.

Ocenjuju da je krajnje nedopustivo da se u savremenom svetu, u 21. veku, bez ikakvog objašnjenja odbiju organizacije koje godinama prate izborne procese.

Pošto im, kako navode u saopštenju, po prvi put nije dozvoljeno da učestvuju u izbornom procesu, uputili su pitanja CIK-u, kao i svim ambasadorima i celokupnoj međunarodnoj zajednici.

- Zašto se nevladinim organizacijama koje su više puta učestvovale u izbornim ciklusima ne dozvaljava da imaju akreditovane posmatrače? Šta je to što CIK i Priština žele da sakriju od očiju posmatrača, ali i naroda? Da li su ovakvi izbori, organizovani na ovakav nakaradni način, zaista i legalni? - pitaju iz nevladinih organizacija sa severa Kosova.

Napominju da su uložili žalbe Izbornoj kamisiji za molbe i žalbe i najavili da će tražiti objašnjenje za ovakvu odluku od CIK-a.

- Smatramo da ovakvi potezi ne doprinose razvoju demokratije, a odbijanjem nevladinih organizacija se samo pokazuje da demokratija i transparentnost izbornog procesa u ovom društvu i ne postoje - saopštili su iz nevladinih organizacija.

Treba podsetiti da su do sad redovno na izborima bili prisutni evropski posmatrači, OEBS, ambasade, a ove izbore su najavili da će da prate samo dva posmatrača iz ambasade Velike Britanije.

(kosovo-online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!