SLAVKO SIMIĆ: Vučić je još pre 10 godina odbio da Briselskim sporazumom da Kosovu stolicu u UN, neće ni danas!

Novosti online

19. 04. 2023. u 12:04

ČLAN Predsedništva Srpske liste Slavko Simić podsetio je da u ovom važnom istorijskom trenutku ne smemo zaboraviti kako je predsednik Aleksandar Vučić odlučnom borbom, uprkos silnim pritiscima, još pre 10 godina uspeo da spreči da se u Briselski sporazum unese odredba o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

СЛАВКО СИМИЋ: Вучић је још пре 10 година одбио да Бриселским споразумом да Косову столицу у УН, неће ни данас!

Foto: Kosovo Online

-Kada je pre čitavu deceniju potpisan Briselski sporazum on je predstavljao nadu da je normalizacija odnosa na Kosovu i Metohiji podjednako cilj i želja kako Beograda, tako i Prištine, ali i međunarodne zajednice. Danas, tačno 3652 dana Srbi na Kosovu i Metohiji i dalje čekaju formiranje Zajednice srpskih opština koja treba da predstavlja institucionalni okvir na Kosovu i Metohiji koji bi zaštitio naša, kolektivna prava srpskog naroda na ovim prostorima i doneo preko potrebni mir i bezbednost, naveo je on i dodao:

-Umesto toga, gotovo svakodnevno svedočimo institucionalnom i svakom drugom nasilju prema našem narodu od Leposavića do Štrpca, a sem verbalnog pritiska ne vidimo nikakva konkretna dela međunarodnih predstavnika koji su nam garantovali da će potpisani sporazum da se poštuje. Mnogo je političkih razlika u vlastima u Prištini bilo prethodne decenije, ali jedan je stav zajednički svima - odbijanje da formiraju ZSO, što je jasan znak da taj sporazum ide u prilog srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Briselski sporazum jeste bio i ostao temelj zaštite naših nacionalnih interesa na ovim prostorima, a to se danas vidi više nego ikad dok se pritisci na naš narod i rukovodstvo pojačavaju sa svih strana i na nama je da složno i jedinstveno odgovorimo na sve izazove.

Zato, sa ove distance, u ovom važnom istorijskom trenutku ne smemo zaboraviti kako je predsednik Aleksandar Vučić odlučnom borbom još pre 10 godina uspeo da spreči da se u Briselski sporazum unese odredba o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, podjednako izložen žestokim pritiscima tada kao i danas kada mnogi sanjaju takve snove. Ali su i pre 10 godina, kao i danas, dobili podjednako snažan i odlučan odgovor predsednika Vučića da nema stolice za Kosovo u UN i to pokazuje doslednost i čvrstinu državne politike Srbije kada je u pitanju zaštita naših nacionalnih interesa na KiM, zaključuje Simić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (79)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)