KURTI HOĆE "TROJANCE" NA SEVERU: Priština ne odustaje od izbora u četiri srpske opštine

M. Stanojković

19. 04. 2023. u 07:00

UPRKOS tome što lokalni izbori na severu KiM nemaju legitimitet i što nije ispunjen preduslov za učestvovanje Srba na njima - a to je formiranje ZSO, Priština ne odustaje od namere da ih održi 23. aprila i da na mala vrata instalira svoje ljude u četiri srpske opštine.

КУРТИ ХОЋЕ ТРОЈАНЦЕ НА СЕВЕРУ: Приштина не одустаје од избора у четири српске општине

Kurti gubi podršku SAD, Foto AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i juče je ponovio da ne odustaje od izbora i da će oni biti održani, kao i da ne poseduje informacije o destabilizaciji na severu. On je istakao da je "u kontaktu sa međunarodnim bezbednosnim institucijama i da proces teče po planu".

- Održavamo sastanke i obavljamo potrebne pripreme kako bi sve proteklo na pošten i demokratski način. To bi trebalo da se dogodi, jer nam je, s jedne strane, potreban demokratski legitimitet, ali nam je potrebno i institucionalno funkcionisanje.

Kad opštine nemaju načelnika, ne funkcionišu normalno. Sastanke održavaju i resorni ministri, a ja kao predsednik pokreta Samoopredeljenje vodim kampanju, jer na severu imamo četiri kandidata za gradonačelnike.

Na podli Kurtijev plan da na ovaj način obesmisli formiranje ZSO, tokom sastanka sa predstavnicima Srba u Raški, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tom prilikom istakao da Kurti insistira da se održe izbori na kojima će učestvovati njegova i Tačijeva partija, kako bi gradonačelnici bili iz njihovih stranaka,

a "da bi rekli da te opštine na severu ne žele da budu deo ZSO":

- Sada oni hoće na osnovu četiri odsto njih koliko ih, ne suštinski, već po papirima živi u Mitrovici, da obezbede Kurtiju da bude gradonačelnik. U Leposaviću formalno živi dva odsto njih, opet će da imaju svog gradonačelnika, u Zubinom Potoku dva ili tri odsto, Zvečanu takođe. Da bi na kraju Kurti rekao: "Evo, mi smo hteli da formiramo ZSO, ali ove četiri opštine nisu više srpske".

Iz EU stigla je poruka da kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova:

- EU se angažovala sa obe strane da se smanje tenzije i da se Srbi vrate u institucije, a da Priština omogući da dođe do tog povratka. Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu vlast - kazao je portparol EU Peter Stano.

Istoričar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost objašnjava za "Novosti" da su izbori obesmišljeni jer Srbi ne učestvuju, kao i da Kurti pokušava da isprovocira Beograd kako bi odustao od daljih pregovora.

- Njihov zadatak je da se srpska zajednica na severu podeli na one koji su za razbijanje izbora i one koji su za umereniji pristup. Evropa ne sprečava izbore, jer i ona želi da

se, osim SL, stvore i neke druge političke grupacije. Treba SL potisnuti, jer je za Evropu ona instrument politike Beograda.

Najviše mu veruje Slađana

DOK Srpska lista i većina Srba na KiM tvrde da je izgubljena svaka legitimnost predstojećih izbora, stranke koje će na njima učestvovati misle suprotno. Ovo je zaključak jučerašnje debate "Izbori na severu Kosova, za

i protiv", koja je održana u Čaglavici. Kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović nedavno se sastala sa Kurtijem i tvrdi da je on trenutno političar kojem najviše veruje:

- Što se tiče izlaznosti, građani jesu uplašeni, delimično, mada su više i opušteni. Videli su da od Srpske liste nema ništa, da su totalno klonuli. Nadam se da će izlaznost biti kakva-takva, bez obzira na to što Vučić

tvrdi i Srpska lista kako će izlaznost biti dva ili tri odsto, nebitno je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024