SARAJEVO OPET UBIJA SRBE NA KAZANIMA: Oslobađajuća presuda za Bejtića izazvala gnev u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 04. 2023. u 10:29

OSLOBAĐAJUĆA presuda za Samira Bejtića posle optužbe za ratni zločin počinjen nad Srbima na Kazanima kod Sarajeva, i to nakon što je 2006. godine osuđen na 14 godina za ubistvo naših sunarodnika izazvala je gnev u Republici Srpskoj koja nema dvojbu da je reč o nastavku narativa da su Bošnjaci jedine žrtve rata.

САРАЈЕВО ОПЕТ УБИЈА СРБЕ НА КАЗАНИМА: Ослобађајућа пресуда за Бејтића изазвала гнев у РС

Foto: Nezavisne novine/RTRS

Prema zvaničnim podacima Nezavisne međunarodne komisije, u glavnom gradu BiH od 1991. do 1995. godine ubijeno je oko 3.000 srpskih civila, 1.700 ih je teško ranjeno, a više od 800 se vodi kao nestalo. U gradu na Miljacki bilo je više od 200 mesta zatočenja za Srbe, od kojih se posebno izdvajaju logori u kasarni "Viktor Bubanja" i Silos u Tarčinu, koji je zatvoren dva meseca nakon parafiranja Dejtonskog sporazuma!

Oslobađanje Bejtića je nastavak šarade zvane omalovažavanje srpskih žrtava u Sarajevu i amnestiranje političkog i vojnog vrha ratne Republike BiH, na čelu sa Alijom Izetbegovićem i svih njegovih saradnika od planskog istrebljivanja našeg naroda, ubeđeni su sagovornici "Novosti".

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić kaže za naš list da je ratni bošnjački politički vrh iz Sarajeva još tokom rata izmislio narativ o Srbima zločincima i krivcima za krvoproliće, a o Bošnjacima kao ekskluzivnim žrtvama. I to je deo Zapada prihvatio.

- Haški tribunal je samo materijalizovao ovakav stav bošnjačkih političara, pa je za zločine nad Srbima dosudio "čak" 45 godina robije. Sud BiH, kantonalni sudovi u FBiH su preuzeli praksu Haškog tribunala i nastavili da oslobađaju zločince za ubistva Srba u Sarajevu i širom BiH - kaže Nuždić.

On ističe da je zločin nad Srbima na Kazanima bio užasan, od sadističkih ubistava, gde su oni prvo mučeni letvama i žicama, pa zatim bacani u jame.

Mučenja u zemunici

U OPTUŽNICI se navodi da je Bejtić, kao pripadnik 10. brdske brigade tzv. Armije BiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je sa grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gde su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih ubili. Optužen je bio i da je, između ostalog, 25. decembra 1992. ubio Zorana Vučurevića na Kazanima.

- Bošnjaci su u ratu napravili predstavu i osudili nekolicinu članova ozloglašene 10, a kasnije 110. Brdske brigade tzv. Armije BiH, koja je ubijala Srbe po Sarajevu. Sa presudom pojedinim članovima ove brigade su amnestirali ratni politički vrh na čelu sa Alijom Izetbegovićem od zločina nad Srbima u Sarajevu - kaže Nuždić i dodaje da su u procesu ubice Srba predstavljani kao psihički rastrojeni.

Naš sagovornik ističe i da je ubijanje Srba u Sarajevu planski plasirano od strane političkog vrha BiH kao delo predratnih kriminalaca iz glavnog grada Mušana Topalovića Cace, komandanta 110. Brdske brigade tzv. Armije BiH, kao i Ramiza Delalića Ćele i Juke Prazine, takođe sitnih sarajevskih kriminalaca.

- Zločini nad Srbima u Sarajevu nisu mogli biti urađeni bez znanja političkog i vojnog vrha.

Nuždić smatra, da postoji pravda i pravičnost, za zločine nad Srbima u Sarajevu bi odgovarao prvi Alija Izetbegović, a zatim čitav politički i vojni vrh tadašnje Republike BiH jer su imali apsolutno sva saznanja o ubijanju Srba.

Sporna Benjaminina ploča

DA Sarajevo konstantno održava narativ da su Srbi zločinci, a Bošnjaci žrtve, dokazalo je i postavljanje ploče srpskim žrtvama na Kazanima, iz novembra 2021. godine. Tada je gradonačelnica Sarajeve Benjamina Karić, koje su oberučke prihvatili takozvani gražanski krugovi u Beogradu, otkrila spomen-obeležje na kom piše: "Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana." I gde nema nijedne reči da se radi o ubijenim Srbima i da su ih ubile muslimanski vojnici! Tačan broj stradalih nikada nije utvrđen pošto su zločinci po žrtvama posipali kreč, a nakon rata izvađeni su posmrtni ostaci 29 osoba.

- Još u ratu je od strane bošnjačkog vrha "rešen Caco", a za njim i ostali zločinci, sve kako se nikada ne bi saznalo ko su stvarni naredbodavci zločina nad Srbima u Sarajevu.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kaže da su oslobađajućom presudom Bejtiću Srbi iz Sarajeva ponovo ubijeni.

- Ispada da su se Srbi sami ubijali i svojevoljno skakali u jame na Kazanima. Ako pitate Bošnjake, oni su počinili su kolektivno samoubistvo.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da je bošnjačka politika sa sedištem u Sarajevu imala jasnu nameru da Srbe istrebi sa područja Bosne i Hercegovine.

- Srbi su danas statistička greška i u FBiH i u Sarajevu, nekada srpskom gradu. Svaki pokušaj Srba da se vrate na vekovna ognjišta u Sarajevu i Federaciji BiH odmah se seče iz Sarajeva jer Srbi nisu dobrodošli, ističe Radanović i dodaje da oslobađajućim presudama za zločine nad Srbima se šalje jasna poruka: "Ovde niste dobrodošli!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!