TEROR NAD SRBIMA SE NASTAVLJA: Priština odbila zahtev oficira za vezu da poseti uhapšene Srbe na KiM

D. Z.

03. 03. 2023. u 14:15

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je da su vlasti privremenih institucija u Prištini odbile zahtev oficira za vezu Dejana Pavićevića da u zatvoru u Podujevu poseti uhapšene Srbe Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, kako bi se uverio u uslove u kojima se nalaze i poštovanje njihovih prava.

ТЕРОР НАД СРБИМА СЕ НАСТАВЉА: Приштина одбила захтев официра за везу да посети ухапшене Србе на КиМ

Foto: Privatna arhiva

Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića, kako se dodaje u saopštenju Kancelarije za KiM, uputio više zahteva za posetu, a poslednji put 23. februara preko pravnog zastupnika uhapšenih.

- Međutim, postupajuće sudije zabranile su posetu Pavićeviću uz obrazloženje da je “nejasan njegov status” kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu. Na ovaj način Priština je još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava srpskih zatvorenika Trajkovića i Adžića - dodaje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ističe da su posete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu sa ingerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama unazad primenjivala.

O ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima Kancelarija za Kosovo i Metohiju protestnim pismom obavestila je i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka sa jasnim insistiranjem da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahteva da omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi