KAMBERI OD SAD TRAŽI PODRŠKU ZA SVOJE PLANOVE: Hoće da izjednači tzv. Preševsku dolinu i ZSO ili pripajanje

M. St.

02. 03. 2023. u 12:30

POSLANIK u Skupštini Srbije Šaip Kamberi krenuo je u diplomatsku akciju da po ko zna koji put pokuša da na dnevni red stavi pitanje tzv. "Preševske doline" i iskoristi trenutni dijalog da ovo pitanje ugura u aktuelni pregovarački okvir.

КАМБЕРИ ОД САД ТРАЖИ ПОДРШКУ ЗА СВОЈЕ ПЛАНОВЕ: Хоће да изједначи тзв. Прешевску долину и ЗСО или припајање

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Politički predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe u Vašingtonu su, gde trenutno borave, od senatora zatražili da njihovo pitanje bude na dnevnom redu spoljne politike SAD. Kamberi je iz SAD poručio da zahteva da se "Preševska dolina" pripoji tzv. Kosovu, ako "sever KiM bude tražio pripajanje Srbiji".

- Ono što Srbi traže na Kosovu, treba dati nama Albancima u Srbiji. Ako traže ZSO, tražimo i našu zajednicu u Srbiji, s tim što smo mi brojniji od njih, a ako traže otcepljenje Kosova, mi ćemo ponovo tražiti ujedinjene sa Kosovom u skladu sa referendumom od 1992. - poručio je Kamberi.

Nedavno, Kamberi je uputio pismo specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, evropskom šefu diplomatije Đuzepu Borelju i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen sa gore pomenutim zahtevima. Prema njegovim rečima, na taj način sveobuhvatno bi se rešila situacija albanske zajednice u tzv. Preševskoj dolini. Pozivajući se na to da je albanska zajednica najdiskriminisanija manjina u Srbiji, i da je politička i institucionalna diskriminacija Albanaca na jugu Srbije posledica tenzija između tzv. Kosova i Srbije, smatra da će uključivanje albanske zajednice u dijalog pomoći posrednicima EU i SAD:

- Da na simetričan i uravnotežen način radi na aranžmanima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima - isticao je ranije Kamberi. - U svetlu obnovljenih napora posrednika EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i posvećenosti SAD, u svojstvu izabranog predstavnika Alabanaca Doline, pozivam vas da u naredne sastanke dijaloga koji vodi EU uključite situaciju Albanaca u Preševskoj dolini - kao suštinski element za postizanje dugoročnog i stabilnog mira između Albanaca i Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba