BEOGRAD ZA NORMALIZACIJU, A NE KAPITULACIJU: Olakšati život ljudima između crvenih linija

S.Rovčanin Tomković

02. 03. 2023. u 09:33

BEOGRAD će pokušati da sprovede normalizaciju odnosa sa Prištinom kroz rešavanje životnih pitanja Srba i Albanaca, ali ni za korak neće odstupiti od crvenih linija - nema priznanja tzv. Kosova niti stolice za Prištinu u Ujedinjenim nacijama. U tom rasponu trebalo bi da se dođe do tehničkih dogovora koji se odnose na slobodu kretanja, carine, diplome, regionalno predstavljanje... A, preduslov je formiranje Zajednice srpskih opština.

БЕОГРАД ЗА НОРМАЛИЗАЦИЈУ, А НЕ КАПИТУЛАЦИЈУ: Олакшати живот људима између црвених линија

printscreen instagram

Ovo bi otprilike mogle biti stanice kojima ćemo ići u nameri da se otope odnosi sa Prištinom, a prema evropskom planu koji je postao novi okvir za dijalog. U njemu za Beograd postoje brojne začkoljice, poput člana koji predviđa da se nećemo protiviti članstvu lažne države u međunarodnim organizacijama, ali i razmenu diplomatskih misija.

Prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, nema implementacije članstva tzv. Kosova u UN, niti bilo kog člana koji bi značio priznanje, ali mora da se razgovara, jer bi odbijanje plana značilo velike posledice za Srbiju.

- Rekli su da su posledice odbijanja zaustavljanje EU integracija. Neki bi rekli "vau", ali moram da podsetim da bi to značilo povlačenje investicija. Nama samo u fabrikama gde su Nemci vlasnici radi 80.000 ljudi. Pretili su i nizom drugih mera, kao i da će Srbija postati izolovana u svetu. Spremni smo da radimo na implementaciji mnogih stvari iz plana, ali sam i Makronu i Šolcu i svim velikim liderima rekao da ne može da se priča o međusobnom priznavanju i ulasku Kosova u UN.

KAMBERI U VAŠINGTONU

POSLANIK u Skupštini Srbije Šaip Kamberi naveo je da je razgovarao sa američkim kongresmenima u Vašingtonu o položaju Albanaca sa juga Srbije. On je na "Fejsbuku" istakao da je delegacija iz Bujanovca, Medveđe i Preševa tražila od kongresmena da pitanje Albanaca sa juga Srbije bude na dnevnom redu američke spoljne politike, kao i da bude deo dijaloga Beograda i Prištine.

Priština je u mnogo lagodnijem položaju, jer odbijanjem plana Kurti kod kuće ne gubi ništa. Prosečna plata je oko 480 evra, građani tzv. Kosova proglašeni su najsiromašnijima u Evropi, a svaki treći nema posao. Odliv u dijasporu je veliki, pa se spekuliše da je oko 850.000 Albanaca otišlo sa KiM. Dakle, ulog Beograda na briselskom talonu je mnogo veći.

Tokom pregovaračkog procesa sa Prištinom do sada je dogovorana saradnja u oblasti energetike, telekomunikacija, pravosuđa, katastra, matičnih knjiga, carinskih pečata, univerzitetskih diploma, slobode kretanja, regionalnog predstavljanja, zvaničnih poseta, privrednih komora, integrisanog upravljanja prelazima, osiguranju, civilnoj zaštiti... Priština je bezbroj puta kršila dogovore, a najviše one o slobodi kretanja zaustavljajući Srbe na administrativnim prelazima. A, dogovor o Zajednici srpskih opština ne želi da ispuni već deset godina.

RUMUNIJA NE MENjA STAV

POSLE razgovora u Briselu o evropskom predlogu o putu ka normalizaciji odnosa, iz Ministarstva spoljnih poslova Rumunije je rečeno da ova zemlja pozdravlja spremnost na kompromis, ali podsećaju da nije priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da je taj stav ostao isti:

- Rumunija u potpunosti podržava dijalog kojim posreduje EU, kao glavni kanal za efikasnu i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji može doneti trajni mir i stabilnost u regionu.

Dugodišnji diplomata Branko Branković kaže za "Novosti" da je suviše rano za pretpostavke da li će postojati mogućnost da se određeni delovi sporazuma prihvate, ili da se mora ići "u paketu".

- Treba sačekati naredni sastanak. Bez formiranja ZSO nema daljih razgovora. Da vidimo kako će se implementirati ona, pa onda možemo da upremo prstom i evropski plan i govorimo da ovo može, a ovo ne može - objasnio je Branković.

Direktor Instituta za savremenu istoriju i funkcioner SPS Predrag Marković istakao je da ono što Vučić i Vlada "uporno, vrlo sistematično rade jeste da korak po korak brane srpske pozicije i da, bez odbijanja plana, izvlače koristi za Srbiju".

- Jedan izuzetno filigranski rad je potreban da se zaštite naši interesi, ili jedna šahovska partija, što ide nama u korist jer je naš predsednik vrhuniski šahista - rekao je Marković i dodao da je evropski plan samo "papir za pregovaranje".

IZBORI U APRILU

IZBORI na severu KiM za skupštine opštine u srpskim sredinama gde su gradonačelnici podneli ostavke i povukali se iz institucija zbog nefomiranja ZSO i stalnih upada kosovskih specijalaca na sever, zakazani su za april. Spekuliše se u dipolomatskim krugovima da bi tada mogla da se pokrene priča oko ZSO i da se naši predstavnici vrate na sve pozicije.

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da je na prvom mestu ispunjenje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO.

- Američkoj strani je jasno da nema proboja u dijalogu ukoliko se ne ispune ranije preuzete obaveze. U Briselu nije dovedeno pitanje KiM kao protektorata UN i Rezolucija 1244. To je manevarski prostor koji se ne može preskočiti i ono na čemu Srbija bazira svoju odbranu - naveo je Milivojević.

Inače, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je juče da odnosi sa Beogradom moraju da se normalizuju i da to može da se postigne samo uz obostrano priznanje, a to su, istakao je, rekli "predsednik SAD Džozef Bajden, američki državni sekretar Entoni Blinken i nemački kancelar Olaf Šolc".

ŠTA PODRAZUMEVAJU DO SAD USVOJENI SPORAZUMI I DOGOVORI

KOSOVO ZA ZVEZDICOM I EVROPSKA OVERA DIPLOMA

TEHNIČKI sporazum o regionalnoj saradnji predviđa da je Kosovo sa zvezdicom (Kosovo*) jedini naziv koji će se koristiti u regionalnoj saradnji. Fusnota koja će se primenjivati uz zvezdicu glasi "ovaj naziv ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Dogovor o slobodnom kretanju kaže da "stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju unutar ili preko teritorije druge strane sa ličnim kartama, a svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim "ulaznim-izlaznim" dokumentima za one koji su u tranzitu. Kada je u pitanju obrazovanje, strane su se dogovorile da Evropska asocijaciju univerziteta da overi diplome koje izdaju univerziteti dve strane radi daljeg obrazovanja ili zapošljavanja.

U tehničkom dogovoru o carinskim pečatima piše:

- Strane će učiniti sve u svojoj mogućnosti kako bi obezbedile slobodno kretanje robe u skladu sa CEFTA sporazumom. Biće prihvaćen carinski pečat sa natpisom "Kosovska carina", kao što je potvrđeno svim potpisnicama CEFTA. Ovakva upotreba biće primenjena u svoj pratećoj dokumentaciji i komunikaciji.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona