BILČIK IZNEO USLOVE ZA NASTAVAK PUTA U EU: Sankcije protiv Moskve - imperativ

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Brisela

10. 02. 2023. u 07:07

REFORME u oblasti vladavine prava, dijalog s Prištinom i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije, imperativ su za dalji napredak Srbije ka EU.

БИЛЧИК ИЗНЕО УСЛОВЕ ЗА НАСТАВАК ПУТА У ЕУ: Санкције против Москве - императив

Evropski parlament /Foto AP

Ruska invazija na Ukrajinu menja Evropu i istovremeno menja i fundamentalno redefiniše našu politiku proširenja.

Ovo je juče poručio izvestilac Vladimir Bilčik, predstavljajući Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta nacrt svog izveštaja o Srbiji, gde je ponovio da mora da se izabere strana, "naročito kada je reč o Putinovoj Rusiji". Bilčik je pozdravio glasanje Srbije u UN, ali i naglasio da od političkih lidera u Srbiji očekuje jasan stav i osudu ruske invazije na Ukrajinu. Poručio je i da ruski uticaj u Srbiji ostaje problem i da njegov izveštaj navodi mnogobrojne primere.

On je rekao i da je dijalog između Beograda i Prištine prošao turbulentna vremena proteklih meseci, ali da se poslednjih dana vide signali za mogućnost sporazuma o normalizaciji odnosa. Naveo je i da kategorički osuđuje nasilje nad "pripadnicima etničkih manjina i pucnje na Badnje veče".

Vladimir Bilčik / Foto Tanjug

Vladimir Bilčik

Predstavnik socijalista Matijaž Nemec, govoreći u ime izvestioca iz senke Dimitrisa Papadakisa, takođe je naglasio da Srbija mora da odabere stranu, naveo je da su ovo teški trenuci na putu Srbije ka EU i dodao da neke političke grupe, čak, traže zaleđivanje pristupnog procesa, ukoliko se u skorije vreme ne preduzmu koraci u reformama i uvođenju sankcija Moskvi. Pomenuo je i da Srbi s Kosova traže formiranje ZSO, kao uslov za povratak u prištinske institucije, a video je i pozitivan razvoj u odnosu prema francusko-nemačkom planu.

Poslanik Andor Deli je kazao da treba uzeti u obzir da se Srbija nalazi u veoma kompleksnom i osetljivom periodu, naglasivši da je kooperativna i da pokazuje veliku fleksibilnost i otvorenost i da je izveštaj to trebalo više da istakne.

Na nacrt će se podnositi amandmani do sredine februara, konačni tekst u Odboru će biti razmatran krajem aprila, a u maju će se glasati na zasedanju EP.

 

VIOLI SMETA "GOVOR MRŽNjE"

ISPRED "zelenih", Viola fon Kramon Taubadel kao "kritične tačke" u Srbiji navela je demokratske standarde i slobodu medija, istakla govor mržnje prema opoziciji, dok je za prisustvo "Raša tudej" i Sputnjika u Srbiji rekla da "omogućuje da se Putinova propaganda širi od Zagreba do Skoplja". Kao pozitivnu stavku navela je ustavne reforme u pravosuđu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja