OPASNA IGRA PRIŠTINE: Kurti hoće i nemirima da spreči ZSO

D. M.

09. 02. 2023. u 15:56

KAKO bi sprečio formiranje Zajednice srpskih opština i obezbedio opstanak na premijerskoj poziciji u Prištini, koja mu je ozbiljno uzdrmana nakon što je izgubio bezrezervnu podršku SAD, Aljbin Kurti spreman je i na izazivanje nemira!

ОПАСНА ИГРА ПРИШТИНЕ: Курти хоће и немирима да спречи ЗСО

Foto: Tviter/@PetkovicPetar

Ovaj opasan plan izneo je danas drugi čovek Kurtijevog "Samoopredeljenja" i predsednik parlamenta u pokrajini Glauk Konjufca. Komentarišući izjavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da će "sa Kurtijem, ili bez njega, ZSO biti stvorena", Konjufca je rekao da je to nemoguće i zapretio da će u tom slučaju zajedno sa građanima izaći na ulice.

Konjufca je takođe izrazio spremnost da napusti funkciju da bi, kako je rekao, zaustavio formiranje ZSO. Naveo je i da "Srbija na Kosovu i Metohiji traži teritorijalnu autonomiju kroz Zajednicu opština sa srpskom većinom".

On je rekao da Priština to nikada neće dozvoliti jer je to "nešto nemoguće" zbog toga što, kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne prihvata ZSO bez neizvršnih ovlašćenja, a Priština "ne prihvata to udruženje sa izvršnim ovlašćenjima". Konjufca tvrdi i da Priština ima međunarodne garancije da se ne može uspostaviti jednonacionalna zajednica sa izvršnim ovlašćenjima.

Dejan S. Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže, za "Novosti, da je dobro poznat Kurtijev "teroristički potencijal i da nema dileme da je spreman na sva moguća sredstva":

- Pretnja koju je izneo Konjufca je autodestruktivna, ali takva je sve vreme i politika Kurtijeve vlasti. Izazivanje nekakvih građanskih protesta moglo bi da generiše nemire i na severu Kosova u kojima bi meta bili Srbi, što je izuzetno opasno. Neverovatno je koliko bezobrazluka Priština iskazuju i u odnosu na međunarodnu zajednicu koja je poslala jasnu poruku da ZSO mora biti formirana. Ponašanje Kurtija bi moralo već jednom da se obuzda.

BONUS VIDEO - PREDSEDNIK SRBIJE U KURŠUMLIJSKOJ BANjI Vučić prisustvuje otvaranju rekonstruisanog hotela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest