ZVANIČNICI PRIŠTINE "NA LEDU": Kurti i njegove diplomate ne mogu da zakažu nijedan sastanak u Vašingtonu

D. M.

02. 02. 2023. u 20:02

AMERIČKA administracija stavila je "na led" Aljbina Kurtija i predstavnike prištinskih vlasti, kojima se polako zatvaraju jedna po jedna vrata u Vašingtonu. I to bukvalno.

ЗВАНИЧНИЦИ ПРИШТИНЕ НА ЛЕДУ: Курти и његове дипломате не могу да закажу ниједан састанак у Вашингтону

Kurti gubi podršku SAD, Foto AP

Naime, mnogobrojni nedavni pokušaji da se utanače sastanci albanskih zvaničnika sa ljudima iz struktura SAD prošli su neslavno, a američke vlasti su do daljeg odložile i razgovore o daljem okviru političke saradnje i eventualnom utanačavanju strateškog partnerstva Amerike i tzv. Kosova, na čemu već duže insistira Priština.

"Brutalan odnos" američkih domaćina priznao je i ambasador tzv. Kosova u Vašingtonu Iljir Dugoli, čiji je godišnji izveštaj koji je dostavio šefovi diplomatije privremenih institucija Doniki Gervali procureo u javnost. Kako su objavili albanski mediji, Dugolijev "raport" je "uznemiravajući", pogotovo u delovima u kojima izveštava o komunikaciji sa zemljom domaćinom.

Stejt department / Arhiva

BLOKADA: Stejt department

On je tako naveo da su stalno ažurirali zahteve za sastanke, ali da je od strane američkih vlasti iskazana samo "polovična posvećenost".

- Pre šest meseci smo uputili zahtev u vezi sa inicijativom o strateškom partnerstvu i on se stalno ažurira, ali smo do sada uspeli da dobijemo samo polu-opredeljenje za održavanje sastanka tokom ove godine- napisao je Dugoli u izveštaju.

On tvrdi da se situacija dodatno pogoršala poslednjih meseci i da je "američka strana zauzela negativniji stav nego inače". Dugoli predlaže da se bar poradi na obnavljanju "telefonske komunikacije" sa visokim američkim zvaničnicima, odnosno da se "osveže zahtevi za telefonske razgovore sa američkim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

Zbog svega ovog opozicija na KiM se obrušila na Kurtija i njegovu vladu, optužujući ga da je odnose sa najvažnijim partnerom, SAD, doveo na "niske grane".

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abeljar Tahiri rekao je danas da izveštaj Dugolija pokazuje "jadno stanje ambasadora i brutalno postupanje od strane Amerike". On je postavio pitanje kako se došlo u takvu poziciju u odnosima sa ključnim međunarodnim partnerima.

Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti" da je odnos američke administracije prema prištinskim zvaničnicima, a koji razotkriva Dugoli, još jedan dokaz da Kurti nepovratno gubi podršku SAD, pre svega zbog destruktivnog pristupa nastavku dijaloga sa Beogradom i odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština.

Inače, Kurti nije dobio pozivnicu ni za Molitveni doručak koji se u Vašingtonu tradicionalno održava svakog prvog četvrtka u februaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIGOVI I ORLOVI DEMONSTRIRAJU SILU NA PEŠTERU: Pogledajte kako izgleda moćna avijacija Vojske Srbije (VIDEO)