GAJENA MRŽNJA PREMA SRBIMA, A NE INCIDENT: Sve o napadu na našu decu u Sarajevu

B. SUBAŠIĆ

17. 01. 2023. u 09:00

MALI fudbaleri sa Zvezdare, desetogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci, koji su doživeli organizovani oružani napad na turniru u Sarajevu, stigli su u ponedeljak rano ujutro u Beograd, gde su dočekani dostojno, kao pravi šampioni, uz prisustvo predsednika opštine Zvezdara, vatromet i baklje.

ГАЈЕНА МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА, А НЕ ИНЦИДЕНТ: Све о нападу на нашу децу у Сарајеву

Foto M. Regoje

Nije preuveličavanje nazvati junacima dečake koji su osvojili turnir nakon što su prethodne večeri doživeli traumu posle upada naoružanih maskiranih napadača u njihov hotel.

- Deca su se vraćala posle takmičarskog dana kada je za njima upalo sedam-osam huligana sa fantomkama, a još petnaestak ih je bilo ispred. Oni se tu nisu slučajno našli. Napali su roditelje koji su pratili mališane da bi oteli klupsku zastavu na kojoj nema ničeg provokativnog, samo ćiriličnog natpisa "Zvezdara". Jedan roditelj je zadobio ubode nožem, ali srećom bez težih posledica - kaže Ivan Stojmirović, sekretar kluba.

Mališani po povratku u Beograd, Foto Printskrin RTS

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je odmah posle incidenta na "Tviteru" saopštila da očekuje "skoro privođenje napadača na goste iz Beograda". Geografska odrednica je tačna, ali je činjenica da su Beograđani napadnuti samo zato što su Srbi. Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica izjavio je juče da treba utvrditi da li je uoči "incidenta" bila napravljena adekvatna bezbednosna procena, jer "skup je bio prijavljen policiji, ali nije bilo fiksnog obezbeđenja". Saopštio je i da je zbog "incidenta" uhapšeno 10 osoba, starosti od 20 do 28 godina, od kojih su osam direktni izvršioci, a dvoje pomagači u delu koje je pravno okarakterisano kao "nasilničko ponašanje". Iskusni pravnici upozoravaju da su i u terminologiji saopštenja i u kvalifikaciji nedela zamagljuje njegova prava pozadina.

Male fudbalere na putu za Beograd ugostili na Sokocu, Foto Privatna arhiva

Napadači su punoletni, znali su u koji hotel su smešteni srpski mališani i okupili su se pred zgradom baš u vreme kada su se deca vraćala sa turnira. Roditelji takmičara bili su smešteni u drugim hotelima i pitanje je šta bi se desilo da nekolicina nije pratila decu. Logično je pitanje, ko je dao ideju za ovaj napad, ko je organizovao učesnike koji su u isti čas stigli iz svih delova Sarajeva, naoružani suzavcem i noževima? Da li su kvalifikacije "incident" i "nasilničko ponašanje" odgovarajuće za napad radi izazivanja, u najmanju ruku, straha i panike kod Srba? A, ako je ovo "nasilje vezano za sportske događaje", šta bi onda mogli da nazovemo terorizmom?

- Kvalifikacija napada u Sarajevu kao nasilničkog ponašanja na sportskim priredbama i u vezi sa njima bila bi ispravna svuda u svetu, osim ovde, gde je očigledna motivacija nasilja nacionalni šovinizam. Priča da nema posledica po male sportiste iz Srbije je notorna neistina. Ta deca su u Sarajevu preživela vrlo ozbiljne traume sa dalekosežnim posledicama, prvo zbog skandiranja vršnjaka iz Hrvatske: "Ubij Srbina" na takmičenju, a zatim dok su posmatrali maskirane ljude koji upadaju u hotel i napadaju njihove roditelje jer su Srbi. Ko će te mališane sada da ubedi da mogu slobodno da putuju - kaže advokat Goran Petronijević.

Foto Arhiva

On naglašava da je ovaj slučaj nasilja podstaknut etničkom i verskom mržnjom svedoči da postoji njeno sistematsko "uzgajanje".

- To seme zla se brižljivo neguje u sredinama iz kojih dolaze i mali Splićani koji kliču "Ubij Srbina" i uhapšene Sarajlije među kojima je najstariji rođen kada je potpisan Dejtonski sporazum. To je pravi uzrok nedela u Sarajevu i opasna najava da će takvih događaja biti ubuduće - zaključuje Petronijević.

Foto: Tanjug

DAČIĆ: OTROVNA ATMOSFERA

KADA se stvori antisrpska atmosfera logično je da dođe do napada na Srbe, rekao je Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić:

- Napad na srpsku decu u Sarajevu je posledica stvaranja antisrpske atmosfere i kampanje koja se vodi svih ovih godina u mnogim zemljama u regionu. Važno je da svi osude to što se dešava, kako počinioci zločina ne bi živeli u uverenju da su uradili nešto u skladu sa atmosferom.

UHAPŠENA DESETORICA

U TUŽILAŠTVO Kantona Sarajevo predato je 10 osoba osumnjičenih za napad na roditelje srpske dece na Ilidži. Kako je potvrđeno iz Tužilaštva, uhapšeni su: Eldar B., Aldin T., Haris D., Ensar H., Belmin O., Armin H., Eldar Be., Benjamin H., Mersid P. i Sedin K. Oni se terete za krivično delo "nasilničko ponašanje". M. R. - S. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)