"TO JE UŽASNA PORUKA": Efraim Zurof o sramnom potezu Albanaca i rehabilitaciji ozloglašenog naciste

Tanjug

04. 01. 2023. u 15:13

DIREKTOR Centra Simon Vizental iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je da se taj centar dosledno protivi renoviranju kuće Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku društvu na tzv. Kosovu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve.

ТО ЈЕ УЖАСНА ПОРУКА: Ефраим Зуроф о срамном потезу Албанаца и рехабилитацији озлоглашеног нацисте

Foto Fejsbuk UNPD

On je tako prokomentarisao najavu vlasti u Prištini da namerava da obnovi kuću Deve, za koga je rekao da je bio "nacistički saradnik".

- Zbog toga je veoma uznemirujuće saznati da su planovi za renoviranje obnovljeni. Deva je ličnost koja simbolizuje saradnju Albanaca sa nacistima i ulogu koju su te osobe imale u zločinima počinjenim nad Srbima i Jevrejima. On je bio jedna od onih osoba koje su podržavale ekstremističku genocidnu ideologiju, i zato počasti koje su mu dodeljene šalju užasnu poruku kosovskom društvu i strašno vređaju sećanje na njegove brojne žrtve - napisao je Zurof.

Zurof je podsetio da je početkom februara prošle godine apelovao na Evropsku uniju da obustavi projekat koji su preduzeli zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i da je obavešten da se odustalo od projekta.

Džafer Deva bio je nacistički kolaboracionista, aktivan u formiranju SS divizije "Skender-beg" i poznat po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom.

Deva je za vreme Drugog svetskog rata bio gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije, koga je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

BONUS VIDEO: PRVA IZJAVA NIKOLE NEDELjKOVIĆA - Bio sam u zatvoru samo zato što sam Srbin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)