HLEBA DOVOLJNO, ALI NI MRVICA SPOKOJA: Napeto na KiM, Srbi i dalje na barikadama u Kosovskoj Mitrovici

D. Z.

14. 12. 2022. u 09:00

NA severu Kosova i Metohije i juče su stajale četiri barikade kojima Srbi i na ovaj način, četvrti dan zaredom, pokušavaju da ukažu celom svetu na teror koji trpe.

ХЛЕБА ДОВОЉНО, АЛИ НИ МРВИЦА СПОКОЈА: Напето на КиМ, Срби и даље на барикадама у Косовској Митровици

U Mitrovici juče mirno, ali se oseća napetost, Foto D. Zečević

Osnovne i srednje škole nisu radile, kao ni kafići i restorani, dok su jedino bile otvorene prodavnice prehrambene robe.

Prema rečima Radoša Petrovića, predsednika Udruženja privrednika severa Kosova i Metohije, snabdevenost na severu je dobra, ima dovoljno hrane i lekova.

- Iako su u panici zbog poslednjih dešavanja, građani umereno kupuju namirnice, a dve glavne pekare u Leposaviću i Zubinom Potoku odlično su snabdevene i imaju zaliha brašna, tako da nema mesta za brigu - kazao nam je Petrović.

- Za razliku od škola, svi fakulteti Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici normalno funkcionišu. Ali, zbog zatvorenih kafića i restorana, nema uobičajene živosti u gradu i oseća se napetost.

Osim zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, Srbi ovih dana protestuju i zbog mnogih drugih nevolja koje ih prate godinama - upada kosovskih specijalaca na sever, hapšenja nedužnih ljudi, zastrašivanja dece, izbegavanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština... Građani koji se teško odlučuju da govore za medije ističu zabrinutost šta će im doneti naredni dan.

- Ovo je stvarno prevršilo svaku meru. Kosovski specijalci kad god požele upadaju na ovo područje, stresiraju nam decu i stare. Osim toga, hapse nedužne. I kao što su uhapsili Dejana Pantića, mogli su to da učine bilo kome od nas, a sve sa ciljem da nas onespokoje i nateraju da napustimo ove prostore - kaže nam sredovečan čovek, prosvetni radnik, otac dvoje dece.

STOLTENBERG: NAŠE SNAGE SU BUDNE

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg, povodom poslednjih dešavanja na KiM, izjavio je da je njegova poruka svim zainteresovanim stranama da se "uzdrže od eskalacijske retorike i akcija i da pomognu da se spuste tenzije". Naglasio je da je NATO veoma fokusiran na pitanje Kosova, kao i Zapadnog Balkana i da su snage Alijanse tamo prisutne kroz misiju Kfor, koji broji skoro 4.000 pripadnika, i koja je "ključni faktor u stabilizaciji regiona i stuacije":

- Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!