"TO JE SRAMOTA, SKANDAL!" Ana Brnabić o Kurtijevom teroru na KiM - Situacija je takva da se svakog dana dolazi na ivicu ratnih sukoba

J. L.

12. 12. 2022. u 15:48

SITUACIJA na Kosovu i Metohiji je nažalost – ista. Više se ne radi o tome kakva je situacija zbog barikada i pritisaka da se one uklone, bez ikakvog razumevanja zbog čega su Srbi bili primorani da ih postave, već su Kurtijeve provokacije svakodnevne i ima ih više u jednom danu i sve što rade je suprotno Briselskom sporazumu. Šta god da se desi nemamo reakciju Evropske unije, poručila je premijerka Ana Brnabić.

ТО ЈЕ СРАМОТА, СКАНДАЛ! Ана Брнабић о Куртијевом терору на КиМ - Ситуација је таква да се сваког дана долази на ивицу ратних сукоба

Foto: Tanjug

Premijerka je podsetila na sve što se dešavalo proteklih dana i negiranje i formiranja Zajednice srpskih opština i samog Briselskog sporazuma od strane Kurtija.

- Situacija je užasna. Svaki dan je neka provokacija. Zašto se niko ne oglašava zbog toga? Neprihvatljivo je sve, a Kurti ne poštuje ni sopstveni "ustav". Za svaku krizu u svetu imate poziv da se poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti, jedino u slučaju Srbije i Kosova i Metohije nemate pozivanje na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Čak suprotno, imate kršenje i pritiske na druge zemlje da to učine – istakla je premijerka, koja će pripremiti objavu kako izgleda život Srba na KiM od početka decembra.

– Tek posle oštre reakcije predsednika Vučića Kurtiju je apelovano da poštuje sopstveni "ustav". Briselski sporazum niko ne spominje. Sve to je dovođenje na ivicu ratnih sukoba. Srbija jedino želi mir i stabilnost! Ali kada ne možete decu da odvedete u vrtić, onda ne znate šta da očekujete.

Dodaje da reakcije EU nema ni na hapšenje Dejana Pantića, ni na upad "kosovske policije" na sever, upad sa dugim cevima u severnu Kosovsku Mitrovicu, pre dva meseca ilegalno brutalno oduzimanje privatne imovine, hapšenje, maltretiranje, osude Srba bez dokaza, suđenje Srbima u Prištini...

- Nijednu reakciju EU nismo videli - ističe premijerka dodajući da nema reakcije ni na to što je Kurti rekao da mu ne pada na pamet da formira Zajednicu srpskih opština, "što znači da za njega Briselski sporazum ne postoji".

- Srbi onda izađu na barikade, pa dajte pogledajte šta se dešava, pa vidite kako nam izgleda svakodnevni život, upali su i u vrtić i ništa ne kažete, a kažete barikade su suprotne Briselskom sporazumu, odmah da ste ih uklonili. Na šta to liči? Situacija na KiM je užasna i svaki dan je isto - naglašava Brnabićeva.

Upitala je zašto su juče "kosovske snage" upadale na Gazivode, maltretirale čoveka, cepali zastave, kao i zašto se Kfor nije oglasio, niti EU.

Komentarišući izjavu nemačke ministarke Analene Berbok da je neprihvatljivo da Beograd kaže da će da se pozove na Rezoluciju 1244, Brnabićeva je upitala šta je onda prihvatljivo.

- Nije prihvatljiva Rezolucija 1244, nije Briselski sporazum, nije Vašingtonski sporazum, Kurti ne poštuje ni svoj "ustav", pa šta je prihvatljivo? - rekla je premijerka i pozvala sve da pogledaju saopštenje G7 u kojem je poziv da za sve krize bilo gde u svetu mora da se poštuje relevantna rezolucija.

Ističe da samo u slučaju Srbije i KiM nema pozivanja na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN, već suprotno tome.

- Imate kršenje od svih zemalja iz G7 i pozive za druge zemlje i Srbiju da i sami prekrše. Kako mi da znamo koju rezoluciju UN da poštujemo, a koju nikako ne smemo da poštujemo? Za Libiju poštujte, kažu, a za Srbiju nikako. Kakvi su to dupli standardi, kako mislite da imamo mir u svetu ako su doveli do apsurda - kazala je Brnabićeva.

Premijerka je rekla da će kasnije u toku dana objaviti neke stvari koje pokazuju kako izgleda život Srba i drugih nealbanaca na KiM i to samo od 1. decembra.

Kaže da se EU oglasila samo kada su Srbi nešto uradili, koji su i to, kako kaže i uradili da bi skrenuli pažnju međunarodnoj zajednici na kršenje osnovnih ljudskih prava.

Situacija na Kosovu i Metohiji je takva da se svakog dana dolazi na ivicu ratnih sukoba, kaže premijerka i dodaje da Srbija i Srbi na KiM jedino i samo oni žele mir i stabilnost.

Zamolila je EU samo da pogleda šta se tim ljudima dešava svakoga dana i upitala gde je Dejan Pantić, za kojeg se ne zna gde je 38 sati.

- To je sramota, skandal. Borićemo se i moramo nekako da se izborimo za mir - zaključila je premijerka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)