"DOŠLI SU KAO KABADAHIJE, NAORUŽANI DO ZUBA" Ispovest Srđana Petrovića iz Velike Hoče - "Moje vino su odvezli u vinariju iz koje sam oteran"

D. Zečević

09. 12. 2022. u 21:49

DOŠLI su kao kabadahije, ali nisam mogao da vratim dvadeset do zuba naoružanih policajaca.

ДОШЛИ СУ КАО КАБАДАХИЈЕ, НАОРУЖАНИ ДО ЗУБА Исповест Срђана Петровића из Велике Хоче - Моје вино су одвезли у винарију из које сам отеран

Foto: D. Z.

Vino su pretočili u cisternu od 30 tona i dva manja kamiona. I sve su prevezli u nekada poznatu vinariju "Orvin" kod Orahovca, a koja se sad na albanskom zove "Kamena tvrđava". Tu su moj otac i majka proveli radni vek, a tu sam i ja radio do 1999, kada su svi Srbi ostali bez posla.

Ovo nam dan nakon upada kosovskih policajaca i carinika, koji su iz njegove porodične vinarije oteli više od 40.000 litara vina, priča Srđan Petrović, iz Velike Hoče. Celodnevna drama, tokom koje su pokušavali da sačuvaju sve što su stvarali, a u čemu su im pomagale i komšije, završila se onako kako su Petrovići i slutili: u podrumu su ostale prazne bačve.

- Snašla nas je velika muka. Ono što su nama uradili je čisto psihičko i fizičko iscrpljivanje, maltretiranje i moje porodice, i čitavog sela. Hteli su da odvezu i moje sudove za skladištenje vina, koje sam dobijao od raznih humanitarnih organizacija, ali im to nisam dozvolio - priča nam ovaj domaćin, u čijoj se porodici već šest generacija proizvodi vino od grožđa iz sopstvenog vinograda.

Petrović ističe da su pripadnici tzv. carine Kosova, uz asistenciju naoružanih policajaca, došli bez naloga za zaplenu, a da su tek potom nabavljali nekakve naloge tužilaštva:

- Oni mene nisu uhvatili ni u transportu, niti u prodaji vina, niti sam nekome nudio piće, već sam ga čuvao u svom podrumu. Kada su mi rekli da se, po njihovom mišljenju, bavim nezakonitom proizvodnjom, pitao sam ih šta da radim sa grožđem iz svog vinograda? Naravno, nisu imali odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)