"DANAS OTVARAMO NOVO POGLAVLJE U ODNOSIMA": Vučić u poseti Norveškoj - sastao se sa predsednikom Parlamenta

Novosti online

28. 11. 2022. u 09:03 >> 09:44

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Parlamenta Kraljevine Norveške Masudom Garahanijem.

ДАНАС ОТВАРАМО НОВО ПОГЛАВЉЕ У ОДНОСИМА: Вучић у посети Норвешкој - састао се са председником Парламента

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Zahvalio sam predsedniku Parlamenta na tome što je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći našim reformskim procesima, a posebno u modernizaciji našeg energetskog sitema. Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Republike Srbije i Kraljevine Norveške - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.


Vučić će se tokom posete sastati sa kraljem Haraldom Petim, kao i predsednikom Vlade Norveške Junasom Garom Stereom.

Tokom posete, predsednik Vučić će se sresti i sa norveškim privrednicima iz energetskog sektora.

Poseta predsednika Srbije usledila je nakon skupa lidera Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Taj skup je organizovao predsednik Vučić 17. novembra zajedno sa Norveškom, pod nazivom "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu".

Učestvovali su, pored Vučića, i premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, Edi Rama, Dimitar Kovačevski i Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i zamenik ministra energetike i specijani izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen.

Vučić je tom prilikom istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme, promena naših navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih godina, kao i da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti, jer ćemo se u suprotnom suočiti sa katastrofom.

Za sve vlade u regionu, jedno od najvažnijih pitanja je napredak u sektoru energetike, istakao je Vučić.

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već kada je reč o nama, našem staromodnom pristupu, starim tehonlogijama u termoelektranama.

Takođe, dodao je da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, i da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

- To znači da ćemo morati da sprovedemo mnogo reformi, da promenimo navike i da radimo na prilično drugačiji način - naglasio je predsednik Srbije.

Zato smo, kazao je, i zamolili partnere iz Norveške, ali i Velike Britanije da pomognu, dodajući da su norveški partneri bili od velike pomoći, i posle nekoliko meseci tokom kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji, imaju kratkoročne, srednjoročne i durgoročne predloge i postavljene prioritete, kada je reč o tome šta treba da uradimo.

Predsednik Srbije je i tokom boravka u Pragu rekao da Srbija zajedno s Norvežanima priprema energetsku strategiju, a pre nekoliko dana je i ministar finansija Siniša Mali rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da će narednih nedelja biti doneta odluka o pravcu u kojem će energetski sektor biti razvijan.

- Narednih par nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo - rekao je Mali.

Eriksen je na konferenciji u Beogradu 17. novembra pozvao zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

On je ponudio pomoć Norveške, njenih kompanija i iskustva koje imaju u toj oblasti kao zemlja koja 90 odsto svojih potreba za energijom zadovoljava iz OIE.

Naglasio je da je bliska saradnja zemalja u regionu sa fokusom na razmeni enegenata neophodna.

Eriksen je rekao kako zelena tranzicija mora da bude fer proces za koji moraju da budu pronađena održiva rešenja i dodao da to može da se postigne samo u otvorenom dijalogu zemalja regiona uz međusobno poverenje i posvećenost.

Eriksen je tada najavio da će predsednik Vučić za dve nedelje posetiti Norvešku, kako bi tamo bili nastavljeni razgovori o saradnji i oblasti OIE.

Vlada Srbije je u septembru potpisala ugovor s norveškom firmom "Rystad enerdži" o konsultantskim uslugama za unapređenje energeskog sektora Srbije.

Norveška ima velike rezerve nafte i prirodnog gasa u Severnom i Norveškom moru, a obiluje i mineralima i šumama, i u velikoj meri koristi i hidroenergiju.

Takođe, jedan je od lidera u zelenoj tranziciji i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Norveška je najveći evropski dobavljač gasa i veliki svetski proizvođač nafte i u toj zemlji očekuju da će naredne godine proizvoditi 4,3 miliona barela nafte dnevno, što je za 200.000 barela nafte više nego u ovoj godini.

U 2021. robna razmena između Srbije i Norveške je iznosila 142,64 miliona evra (izvoz 26,1 mliona evra, a uvoz 116,54 miliona evra).

U 2020. robna razmena je iznosila 68,11 miliona evra (izvoz 18,71, a uvoz 49,41 miliona evra).

Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u iznosu od 1,36 milijardi evra.

Značajna su ulaganja kompanija RAPPMarineAS, EMISOFT i Elopak.

Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji - različitim programima pomoći, kroz donacije i tehničku pomoć u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SIMIĆ: Sve što je napisano u korist Srba u Briselskom sporazumu - mrtvo slovo na papiru