JEDNOGLASNO SMO ODBACILI PAPIR ŠOLCA I MAKRONA: Ivica Dačić o nemačko-francuskom predlogu - To je za nas neprihvatljivo

Snežana Rovčanin Tomković /Danijela Milinković

06. 11. 2022. u 08:00

U TRENUTKU kada je Srbija između Zapada i Istoka, u vreme kada se kidiše sa nepovoljnim ponudama za Kosovo i Metohiju i preti da će neuvođenje sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini Beogradu doneti ekonomsku apokalipsu, na "vruću" stolicu mesta ministra spoljnih poslova vratio se predsednik SPS Ivica Dačić.

ЈЕДНОГЛАСНО СМО ОДБАЦИЛИ ПАПИР ШОЛЦА И МАКРОНА: Ивица Дачић о немачко-француском предлогу - То је за нас неприхватљиво

Foto D. Milovanović

Javnost od njega očekuje da nastavi niz povlačenja priznavanja lažne države Kosovo, jer ih je u prvom mandatu upisao 18, od ukupno 27, ali i da balansira između "želja" Vašingtona i Moskve, te Brisela i Pekinga.

O tome kakvu je strategiju napravio, hoćemo li istrajati u neutralnoj poziciji po principu poštovanja međunarodnog prava, ali i da li će mu se kolega iz Rusije Sergej Lavrov javiti na telefon ako uvedemo sankcije Moskvi, govorio je za "Novosti", koje je posetio sa svojim najbližim saradnicima.

Foto D. Milovanović

Kako ćemo reagovati na mnogobrojne pritiske koji stižu po pitanju Kosova i Metohije, povećao se broj izaslanika, nude nepoštena rešenja?

- Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese.

U planu Šolca i Makrona Srbiji se nudi da prihvati Kosovo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za maglovitu evropsku perspektivu...

- Tu se polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar, ali mi to ne prihvatamo.

Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova. Zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je da je taj predlog za nas neprihvatljiv i svi smo glasali "za". Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi - da je Kosovo nezavisna država, za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško.

CEO INTERVJU ČITAJTE U DANAŠNjEM ŠTAMPANOM IZDANjU "VEČERNjIH NOVOSTI"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

SIMIĆ: Sve što je napisano u korist Srba u briselskom sprorazumu - mrtvo slovo na papiru