NE GLASAMO ZA KAZNE RUSIJI I PLAĆAMO CENU: Predsednik analizirao izveštaj o napretku naše zemlje ka EU, koji mu je uručio Žiofre

D. M. - G. Č.

13. 10. 2022. u 10:05

U VELIKOJ meri sam saglasan sa onim što je napisano u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije. Konstatovano je da smo nazadovali samo u jednoj oblasti - u našem odnosu prema sankcijama Rusiji.

НЕ ГЛАСАМО ЗА КАЗНЕ РУСИЈИ И ПЛАЋАМО ЦЕНУ: Председник анализирао извештај о напретку наше земље ка ЕУ, који му је уручио Жиофре

Foto EPA

A napredak bi bio ako Rusiju osuđujemo svakog dana. Tačno je da je nivo naše usaglašenosti sa rezolucijama EU ove godine 45 odsto, oni svaki dan izlaze sa deklaracijama protiv Rusije. Ni za jednu od njih nismo glasali. To je politička odluka Srbije i plaćamo konsekvence za to. Ali ćemo sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću uzeti u razmatranje sve što je rečeno i u izveštaju napisano.

To je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što mu je šef Delegacije EU Emanuel Žiofre predao godišnji izveštaj EK o našoj zemlji.

- Razmatraćemo svoj stav na dnevnom nivou kao što je to bio slučaj i do sada i donositi odluke u budućnosti. Nastavićemo da radimo na našem evropskom putu, pa možda nas razumeju, možda nas ne razumeju, možda mi nešto promenimo, možda ne promenimo - rekao je Vučić.

Ilustracija V. N.

On je podsetio i da EU još nije otvorila pregovaračko poglavlje 31, koje se odnosi upravo na spoljnu i bezbednosnu politiku, a koje je "na čekanju" od 2014. godine. Istakao je i koliki je značaj EU kao partnera Srbije:

- Za nas je važno da smo prošle godine imali rast od 23,3 odsto u trgovinskoj razmeni i došli smo do 37 milijardi evra, a ove godine u prvih osam meseci imamo dodatnih 28,3 odsto rasta. Polovina izvoza u EU sa celog Balkana dolazi iz Srbije, što govori i o investicijama EU u našu zemlju koje su ogromne.

Predsednik je istakao da je jako zadovoljan što je i pored velikog pritiska sa svih strana uspešno održan referendum o ustavnim promenama iz oblasti pravosuđa, kao i što je konstatovan napredak u ovoj oblasti i borbi protiv korupcije.

- Kada je reč o izborima koji su održani ove godine, prihvatili smo i sproveli u delo čak 79 preporuka ODIR, dok mnoge zemlje koje pišu izveštaje o napretku nisu prihvatile nijednu. Važno je i što je konstatovano da smo spremni da otvorimo klaster 3 (konkurentnost i inkluzivni rast). Ovaj izveštaj nam otvara mnogo prostora da zajedno nastavimo da radimo na sveobuhvatnim reformama, pogotovo se nadam pomacima do Nove godine u poglavljima 23 i 24, koje se tiču vladavine prava i pravosuđa. Za mene je važna i analiza da Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima, iako je primećeno da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti. Ne mislim ni da su posebno zategnuti, ali svakako ne našom krivicom - rekao je Vučić, i naglasio i da je po pitanju saradnje sa Crnom Gorom primećen napredak.

Predsednik izneo svoje viđenje raporta, Foto AP

Kao posebno važno, Vučić je istakao i poglavlje 35 koje obuhvata i normalizaciju odnosa sa Prištinom:

- Što se tiče Kosova, mi smo sebi zapržili čorbu, kada smo doneli odluku da se pregovori iz UN premeste u EU. I sada možemo Svetom Petru da se žalimo, oni posmatraju Kosovo kao nezavisnu državu ili nas žele da vode ka tome. Mnogo je težak put pred nama i plašim se da za Srbiju u narednom periodu neće biti dobrih vesti po tom pitanju. Ali to je nešto čemu moramo posebno da se posvetimo kako bismo čuvali mir i stabilnost. Mi nismo izazvali nijednu krizu sa Prištinom. A imaćemo tu klackalicu - nekad će ključ našeg napredovanja biti sankcije, nekad KiM, naše je da radimo za naše građane, da budemo snažni i opredeljeni za reforme.

I Žiofre je ukazao na specifične geopolitičke okolnosti u kojima je nastao izveštaj o Srbiji - o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Rekao je da je Evropa fokusirana na događaje na istoku, kao i da to utiče i na politiku proširenja, koji je geostrateška investicija u mir i prosperitet više nego ikada. Istakao je da EU želi da Srbija bude deo evropske porodice.

BORELj: KASKANjE SA TURCIMA, PRIDRUŽIVANjE OTEŽANO

I iz Brisela su juče stizale poruke da je odnos Srbije sa Rusijom u fokusu EU. Tako je šef diplomatije EU Đozep Borelj povodom novog preseka o napretku regiona izjavio da će proces pridruživanja Srbije biti otežan ako Beograd ne uvede sankcije Rusiji:

- U izveštaju EK jasno vidimo kaskanje Srbije, ali i Turske po pitanju usklađenosti sa spoljnom politikom Brisela. Pad usklađenosti u kombinaciji sa bliskim odnosima sa režimom Putina znači da nemamo izbora nego da preporučimo procenu pada usklađenosti u okviru poglavlja 31.

On je dodao da "ne postoji rok" do kada Srbija treba da uvede sankcije Moskvi.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji, predstavljajući Paket proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu, rekao je da za brže pregovore sa EU Srbija treba da se uskladi sa njenom spoljnom politikom.

* * * * * * * *

ŠTA JOŠ SADRŽI PAKET PROŠIRENjA ZA BALKAN

PREPORUKA - STATUS KANDIDATA ZA BiH

EVROPSKA komisija usvojila je juče Paket proširenja za 2022. godinu za Zapadni Balkan i Tursku, a sada je na Evropskom savetu koji okuplja zemlje članice da razmotri preporuke EK i donese odluke o budućim koracima.

BiH - Data preporuka za dodeljivanje statusa kandidata za članstvo u Uniji, uslov da se ispuni 14 prioriteta.

TZV. KOSOVO - Priština pozvana da pokaže konstruktivnost u dijalogu i primeni postignutih sporazuma, kao i da "doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji sa Srbijom", za koji EK ocenjuje da je "hitan i ključan da bi se omogućilo Beogradu i Prištini da napreduju na evropskom putu".

CRNA GORA - Pohvale za usklađenost sa politikom EU, poziv da pojača borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

SEVERNA MAKEDONIJA - Konstatovano da je u potpunosti sledila kurs Brisela.

ALBANIJA - "Sto odsto na evropskoj liniji oko ruske okupacije Ukrajine."

Izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao je juče da će region biti bezbedan tek kada se sve zemlje pridruže Uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri