"DOBRO DOŠAO DRAGI PRIJATELJU!" Vučić se sastao sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom (FOTO)

Novosti onlajn

10. 10. 2022. u 17:57

PREDSDEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, za koga je ispred Palate Srbija priređen svečani doček.

ДОБРО ДОШАО ДРАГИ ПРИЈАТЕЉУ! Вучић се састао са председником Уједињених Арапских Емирата Мохамедом бин Зајед Ал Нахјаном (ФОТО)

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednika UAE dočekao je predsednik Aleksandar Vučić, a nakon toga usledili su plenarni sastanak dveju delegacija i razgovor u četiri oka Vučića i bin Zajeda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, za koga je ispred Palate Srbija priređen svečani doček.


Ova poseta šeika bin Zajeda Srbiji je prva radna poseta, nakon što je u maju, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata.

Od 2012.godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta, a poslednji put sastali su se u septembru, u Abu Dabiju.

Ta poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je prva zvanična poseta predsednika Vučića u drugom predsedničkom mandatu i tada je potpisano deset sporazuma između dve zemlje.

Najvažniji sporazum koji je tom prilikom potpisan je sporazum kojim Srbija dobija od UAE finansijsku podršku, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto.

Potpisani su i sporazumi o strateškom partnerstvu dve zemlje, ali i dokumenti o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnja diplomatskih akademija.

U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju je bila veoma značajna, jer su UAE sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte.

- Naše prijateljstvo je izuzetno čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojano puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima - rekao je tada predsednik Vučić.

BONUS VIDEO: 

POGLEDAJTE: Ovako je Vučić "oduvao" hrvatske novinare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave