KURTI GOMILA SPECIJALCE NA SEVERU KOSMETA: "Novosti" u Kosovskoj Mitrovici i na administrativnim prelazima uoči uvođenja RKS tablica

Milena MARKOVIĆ/ Dragana ZEČEVIĆ

01. 09. 2022. u 07:30

TRI "hamera" i nekoliko džipova sa pripadnicima specijalnih snaga kosovske policije, pod punom ratnom opremom, raspoređeni su juče na punkt udaljen pola kilometra od administrativnog prelaza Jarinje.

КУРТИ ГОМИЛА СПЕЦИЈАЛЦЕ НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Новости у Косовској Митровици и на административним прелазима уочи  увођења РКС таблица

Jarinje, Foto Dragan Milovanović

Ovu sliku su, proveravajući situaciju na terenu zatekli reporteri "Novosti", koji su obilazili administrativne prelaze i srpske sredine na Kosovu i Metohiji, a uoči najave premijera privremenih institucija na KiM Aljbina Kurtija, da će danas početi da teče rok od dva meseca za promenu tablica, što je početak ukidanja srpskih registarskih oznaka i obavezno uvođenje onih sa natpisom "Republika Kosovo".

Nove snage kosovskih policajaca i svakosatna krstarenja putevima na severu Kosova i Metohije unose nemir među srpsko stanovništvo, koje ne želi da pristane na ukidanje tablica sa oznakama Srbije. Tenzije su gotovo opipljive, uprkos nedavno postignutom sporazumu o ličnim dokumentima i uveravanja međunarodnih medijatora da se mir mora sačuvati.

- Ne verujemo im i nećemo verovati - nepodeljeno je mišljenje Srba u severnim, kosmetskim opštinama.

- Da Priština nema nekakav plan, ne bi ovamo gomilala do zuba naoružane specijalce.

Sagovornici "Novosti" pričaju da se ponekad po dva oklopna vozila zaustave ispred njihovih kuća, izlaze s dugim cevima na put, zaustavljaju automobile i kontrolišu putnike.

- Imamo veliko poverenje u Vladu Srbije, da će nas zaštititi. Odavde nemamo kud. Ovde smo starosedeoci. Kako nam Bog da, tako će nam biti. Srbe ne napadaju samo Kurti i Albanci, već i Amerika i Evropa. Nije bilo većeg pritiska nego sada - kaže nam Sava Vukadinović, koga smo zatekli u Donjem Jarinju.

Starina nam se žali da su počeli da im isključuju struju:

- Šest sati imamo, dva nemamo. Oklopna vozila stalno prolaze. Koga Kfor štiti, Srbi da dođu iz Raške u Lešak, a ne štiti na Ibru, gde treba.

Uporedo sa snagama koje na sever šalje Kurti, u ovom delu Kosmeta pojačano je i prisustvo Kfora. Mnogi žitelji koje smo sreli su nam rekli da bojazni i straha ima, ali oni nas i podsećaju da u takvim okolnostima žive već dvadeset i tri godine.

- Najteže nam je što počinje i školska godina i što dodatno brinemo zbog bezbednosti dece - kaže nam baka iz Kosovske Mitrovice čiji će unuk danas poći u školu.

Sava Vukadinović, Foto I. Marinković

U gradu na Ibru život se odvija uobičajeno - prodavnice, kafići, i pijaca rade. Cene su gotovo identične kao u centralnoj Srbiji, kao i snabdevenost. Na deonici puta od Mitrovice ka Leposaviću, nedaleko od Sočanice nalazi se patrola američkih pripadnika Kfora sa dva vozila, a njihove kolege sa tri vozila i pet vojnika stoje na punktu između Slatine i Donjeg Jarinja.

Idući dalje ka prelazu Jarinje nadomak nekadašnjeg policijskog punkta i mesta na kojem su se nalazile barikade posle pokušaja Kurtija da zabrani srpska dokumenta, zatičemo nekoliko pripadnika kosovske policije sa dugim cevima pored objekta koji je ograđen betonskom ogradom visokom oko dva metra. Prekoputa bager raspoređuje gomile peska, ali je nejasno u koje namene. Pretpostavlja se da pripadnici kosovske policije planiraju da se ovde još "jače" stacioniraju, a kako nam je ranije rekao Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić, postoje saznanja da žele da stacioniraju još jednu bazu na području ove opštine.

POSTAVLjENA OBAVEŠTENjA

NA svim administrativnim prelazima na kontrolnim objektima srpske policije juče su postavljeni "disklejmeri" odnosno obaveštenja kojima se objašnjava da se na ovim prelazima omogućava korišćenje ličnih karata, koje izdaje Priština, isključivo iz praktičnih razloga odnosno zbog omogućavanja slobode kretanja, a što se ne može tumačiti kao priznavanje jednostrane kosovske nezavisnosti, odnosno da se ova kompromisna odluka Beograda ne može tretirati kao odstupanje od Rezolucije 1244. Uz posredstvo EU, Priština i Beograd su se nedavno dogovorili da Srbi i Albanci i ostali žitelji KiM, mogu da prelaze preko administrativnih linija uz srpska, odnosno kosovska dokumenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna