NAPREDNJACI NA SEDNICI PREDSEDNIŠTVA PRELOMILI: Odluka jednoglasna - Orlić kandidat za predsednika Skupštine Srbije

D. Milinković

31. 07. 2022. u 07:00

VRH naprednjaka odlučio je na jučerašnjoj sednici Predsedništva da za šefa Skupštine Srbije predloži dr Vladimira Orlića. Odluka je doneta jednoglasno, aklamacijom, a u narednih deset dana rukovodstvo SNS trebalo bi ponovo da se okupi i razmatra pitanje mandatara buduće vlade.

НАПРЕДЊАЦИ НА СЕДНИЦИ ПРЕДСЕДНИШТВА ПРЕЛОМИЛИ: Одлука једногласна - Орлић кандидат за председника Скупштине Србије

Foto: D. Milovanović

Kako je nakon sednice Predsedništva SNS poručio član ovog tela Nikola Selaković, sužen je krug za buduće rukovodstvo poslaničke grupe naprednjaka, ali i za mesto potpredsednika parlamenta na četiri kandidata. To su: Milenko Jovanov, Sandra Božić, Marina Raguš i Nevena Đurić.

- Idemo u podmlađivanje kadrova, kako u Skupštini tako i u Vladi. Kandidaturom Orlića za funkciju predsednika parlamenta SNS pokazuje kakav neverovatni potencijal leži u našoj stranci, najjačoj na političkoj sceni Srbije - rekao je Selaković.

On je objasnio da je predsednik SNS Aleksandar Vučić ovlašćen da u narednim danima vodi razgovore o budućoj vladajućoj koaliciji. Najavio je i novu sednicu Predsedništva gde bi trebalo da bude doneta odluka o kadrovskim rešenjima u Nemanjinoj 11.

Lider naprednjaka je ranije rekao da su trenutno u igri dva imena za budućeg premijera. Za sada se najveće šanse daju aktuelnoj predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom. Vučić, doduše, nije isključio mogućnost i da kandidat za premijera ne bude iz SNS, već iz redova koalicionih partnera naprednjaka. Selaković je juče ukazao da još nije poznato ko će biti koalicioni partneri SNS za novu vladu, ali i dodao da je ubeđen da će Srbija dobiti vladu koja će na najbolji način da vodi računa o interesima države, svih njenih građana i srpskog naroda kao državotvornog faktora.

Foto: D. Milovanović

- Razgovori će se tek voditi sa predstavnicima onih lista sa kojima sebe vidimo potencijalno u budućoj Vladi Srbije. Doneta je i odluka da ćemo kroz 10 dana održati novu sednicu Predsedništva SNS na kojoj ćemo se izjasniti o politici koju će buduća vlada voditi, ali i o kadrovskim rešenjima sa kojima će SNS biti zastupljen - naveo je Selaković.

OSAM GODINA POSLANIČKOG STAŽA

VLADIMIR Orlić, kandidat za predsednika parlamenta, potpredsednik je Glavnog odbora SNS, rođen je 1983. u Beogradu, gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, a zatim tu stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva, na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011). Član je SNS od 2008. godine, a poslanik Narodne skupštine u više saziva od 2014. U odlazećem sazivu bio je potpredsednik parlamenta. Završio je obuku i edukaciju u Klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010. godine, gde je stekao čin rezervnog potporučnika VS. Oženjen je i ima tri kćerke.

Za sutra je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Srbije, na čijem dnevnom redu je potvrđivanje poslaničkih mandata, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine. Inače, budući saziv Skupštine Srbije imaće sedam potpredsedničkih mesta, od kojih su tri predviđena za opoziciju. Prema tom predlogu, koji je utanačen juče na konsultacijama parlamentarnih stranaka, mesta će "podeliti" poslanički klubovi SNS, SPS, SVM, SPP, SSP, DS i koalicija NADA. Ono što je za sada poznato, to je da će opozicija za potpredsednike predložiti - klub oko SSP Borka Stefanovića, NADA Božidara Delića, a DS, zajedno sa Narodom strankom, "Ne davimo Beograd" i "Zajedno" - Zorana Lutovca. Kamen spoticanja bila je činjenica da Lutovca za tu funkciju kandiduje grupa od četiri poslanička kluba sa 35 poslanika, a koja je, budući da im je vladajuća većina izašla u susret, trebalo da napravi ustupak i odrekne se nekog mesta u radnim telima Skupštine.

U parlamentu je za sada formirano 15 poslaničkih klubova. Opoziciji će pripasti pet predsedničkih mesta u parlamentarnim odborima. "Nesporni" odbor je onaj za Srbe u regionu i dijaspori, koji će voditi poslanik Zavetnika, dok je lider Dveri Boško Obradović rekao da su oni tražili Odbor za zdravlje i porodicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!