KURTI IZ AMERIKE PRIPREMA "OLUJU"!Srbima će davati svoje isprave "za ulazak i izlazak" i RKS oznake

D. Milinković - D. Zečević

30. 07. 2022. u 07:00

UPOZORENjA Beograda da Priština sprema novu "Oluju" na Kosovu, sa ciljem da protera Srbe i etnički očisti južnu srpsku pokrajinu, juče su dobila još jednu potvrdu: albanske vlasti na KiM donele su odluku da od 1. avgusta prestaju da važe srpska dokumenta i registarske tablice!

КУРТИ ИЗ АМЕРИКЕ ПРИПРЕМА ОЛУЈУ!Србима ће давати своје исправе за улазак и излазак и РКС ознаке

Duge cevi sve češća slika i na severu KiM, Foto AP

Ovaj opasni jednostrani potez povučen je u trenutku dok su predsednica i premijer lažne kosovske države Vljosa Osmani i Aljbin Kurti u Americi, valjda računajući da će im najveći pokrovitelji njihove nezavisnosti držati stranu i u potpaljivanju nove krize.

Kurti je još licemerno iz Vašingtona poručio da nove "mere reciprociteta, odnosno promene registarskih tablica nisu usmerene ni protiv koga i da Vlada želi da sarađuje sa građanima".

- Dat je rok od dva meseca, koji počinje 1. avgusta, svim građanima Kosova srpske nacionalnosti čija vozila imaju oznake iz vremena Slobodana Miloševića da ih preregistruju u legitimne i legalne registarske tablice republike Kosovo. Za to smo uspostavili i posebne objekte. Takođe, od ponedeljka svima koji imaju dokumenta izdata u Srbiji i žele da uđu na Kosovo izdaćemo poseban dokument koji će im omogućiti da se slobodno kreću. To je mera koju preduzimamo 11 godina pošto je Srbija to već učinila - poručio je Kurti.

Foto: Arhiva "Novosti"

Vlada u Prištini objavila je juče da će građanima Srbije koji pređu administrativnu liniju biti obezbeđen "dokument za ulazak i izlazak", na osnovu kojeg će moći da borave na KiM do 90 dana. Dato je i objašnjenje da time Kosovo "na svojoj teritoriji" poništava dokumenta koja su izdale srpske vlasti. Dodaje se i da je to mera reciprociteta prema Srbiji.

Kurti je, inače, iz SAD poslao još nekoliko opasnih poruka, među kojima je i ta da "Zajednica srpskih opština nije u interesu srpskog naroda na prostoru KiM". On je licemerno krivicu za blokadu dijaloga prebacio u dvorište Beograda, tvrdeći da naša strana sabotira pregovore, iako je Priština ta koja uporno krši sve postignute dogovore i jednostranim potezima sprečava postizanje novih.

Predsednik Aleksandar Vučić je još krajem juna, kada je Priština prvi put najavila da od 1. oktobra više neće važiti srpska dokumenta na KiM, upozorio da lideri kosovskih Albanaca, uz podršku nekih zapadnih sila, spremaju novi udar na Srbe.

Foto Tanjug/AP

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je juče da je sada potpuno jasno da Kurti ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji i da je on poslednji koji treba da tumači šta je u interesu našeg naroda u pokrajini:

- Ako ZSO nije u interesu Srba, da li je u interesu srpskog naroda na KiM više od 200 etnički motivisanih incidenata, skrnavljenje srpskih grobova i crkava, institucionalno nasilje, jednostrani potezi vlasti u Prištini kojima je cilj destabilizacija prilika na terenu i izazivanje nove krize? Svega ovoga ne bi bilo da je formirana ZSO i to onako kako je dogovoreno Prvim briselskim sporazumom. Umesto učestalih kriza, danas bismo na prostoru KiM imali mnogo stabilniju političko-bezbednosnu situaciju, a Srbi i južno i severno od Ibra bi uživali svoja puna prava u ključnim oblastima života.

Petković je Kurtiju poručio i da bi mu bilo bolje da ispuni svoju preuzetu obavezu i formira ZSO sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima koje joj pripadaju.

CARINICI VEĆ DELE FLAJERE

ZBOG najave privremenih prištinskih institucija da će od 1. avgusta početi proces preregistracije srpskih tablica sa KiM ("KM", "UR", "PR", "PE"...), kosovski carinici na administrativnim prelazima na severu počeli su da dele vlasnicima automobila pomenutih oznaka flajere sa objašnjenjima kako da svoja vozila preregistruju na "RKS" tablice. To će moći da učine u 33 centra.

Ova odluka koju je Kurti objavio još 29. juna uznemirila je žitelje severa Kosmeta koji su od tada u svojevrsnoj agoniji. Paralelno sa najavama o ukidanju "KM" i drugih oznaka, dodatnu uznemirenost Srba izaziva prisustvo pripadnika specijalne kosovske policije ROSU, koji se u poslednje vreme, osim na glavnim saobraćajnicama, mogu videti i na sporednim seoskim putevima gde često zaustavljaju čak i roditelje sa decom.

 

NOTORNE LAŽI

POVODOM tvrdnji premijera lažne kosovske države da "Vučić stalno odlaže dijalog u Briselu, jer ne želi da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina", Petković je rekao da je to notorna i lako proverljiva laž.

- Dok opsesivno napada predsednika Vučića, Kurti se svojski trudi da jednostranim, neutemeljenim i protivpravnim akcijama izazove novu krizu i destabilizaciju prilika na prostoru KiM. Sve su to jalovi i neuspešni pokušaji da sa sebe skine odgovornost za urušavanje dijaloga. Tome u prilog svedoči i odbijanje njegovog glavnog pregovarača da se u više navrata sastane sa mnom u Briselu i uopšte razgovara o formiranju ZSO. Spiskovi želja Prištine, poput nekakvog "međusobnog priznavanja", nikad nisu, niti će biti deo agende dijaloga, već to mogu biti samo teme od interesa za život svakog pojedinca na prostoru KiM. I što pre to Kurti shvati, biće mu lakše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

VUČIĆ BIO GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Borba nam predstoji, nećemo se predati i nećemo im dati da nas ponize