DEČJA STOLICA U MISIJI MIRA: Delegacija ambasade "Međaši" kod Bijeljine putuje u NJujork

V. Mitrić

24. 07. 2022. u 05:22

DEČJA stolica biće postavljena u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, kaže za "Novosti" Duško Tomić, generalni sekretar Dečje ambasade "Međaši", koja je svojevremeno iz ratnog ludila u Sarajevu i Mostaru, evakuisala oko 50.000 dece i majki.

ДЕЧЈА СТОЛИЦА У МИСИЈИ МИРА: Делегација амбасаде Међаши код Бијељине путује у Њујорк

Foto V. M.

Pre toga, posle ekološke katastrofe u Černobilju, dovodila je decu iz tog dela tadašnjeg SSSR na oporavak u našu zemlju.

Tomić će biti na čelu delegacije Dečje ambasade koja uskoro putuje u Njujork.

- Odlazimo da zavapimo, da zamolimo za mir mi koji na to imamo pravo i koji se decenijama za njega borimo - kaže Tomić.

- Biće to molba u ime sve dece sa tla nekadašnje SFRJ u kojima imamo dečje konzulate. U delegaciji će sa nama biti naša mala ambasadorka Mišel Mišković, što je pre mnogo godina bio i čuveni violinista Stefan Milenković, i Mika Tomić, sudija Dečjeg suda koji je osudio rat na svom dečjem sudskom većanju u Međašima kod Bijeljine, gde je naše sedište, a u čijem je središtu spomenik Nikoli Tesli. Molićemo za mir u ime našeg genija iz Smiljana i svih naših velikana koje svet zna po velikim delima.

Ovakva stolica je postavljena u lokalnom parlamentu u Bijeljini i u Narodnoj skupštini RS, a uskoro će se naći i u Skupštini grada Loznice.

- Simbolično, dečja stolica treba da podseća, kad se donose odluke, kakve će one biti po naše najmlađe, našu budućnost - kaže Tomić.

- To je namera i sa stolicom u UN. Bili smo na mnogim mestima širom BiH, u mnogim institucijama, u verskim zajednicama i dobili smo podršku za našu misiju. Očekujemo da nas lično prime ambasadori Rusije i Ukrajine.

DAN MALIH RIBOLOVACA

NAREDNIH dana na Drini će biti održani Dani dečjeg ribolova, čiji je domaćin Loznica. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji za mališane iz svih država nekadašnjih republika SFRJ, čiji je domaćin lane bio Mostar. Kako kažu iz Vukovog kraja, u Njujork će poneti poruku da ratovi odmah stanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana