ŠINZO ABE JE VELIKI PRIJATELJ SRBIJE: Smatrao našu zemlju ključnom na Balkanu, jedini strani političar kojeg je Vučić odlikovao na Vidovdan

Novosti online

08. 07. 2022. u 07:38

BIVŠI japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas upucan tokom predizbornog skupa u gradu Nara, poznat je kao veliki prijatelj Srbije i čovek koji je mnogo radio na razvoju odnosa naše dve zemlje.

ШИНЗО АБЕ ЈЕ ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СРБИЈЕ: Сматрао нашу земљу кључном на Балкану, једини страни политичар којег је Вучић одликовао на Видовдан

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Zbog toga je Šinzo Abe jedini strani političar kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan ove godine Ordenom Republike Srbije na lenti, zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon njegove posete Srbiji 2018. godine, Japan nije glasao za prijem tzv. Kosova u Unesko.

Abe i Vučić su se tada saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje, izrazivši očekivanje da će poseta japanske delegacije Srbiji označiti početak snažnog jačanja odnosa u svim sferama. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana, koji ima važnu geopolitičku poziciju.

- Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije - rekao je tada Abe, dodavši da Japan želi da "aktivno pomogne reforme u Srbiji".

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Abe je 2018. godine rekao i da mu je izuzetno drago što je u poseti Srbiji, da je imao "značajan razgovor s Vučićem koji veoma dobro poznaje Japan" i izrazio nadu da će "ovaj sastanak biti početak snažnog jačanja odnosa u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama".

Predsednik Vučić je tada istakao da posetu premijera Japana smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana, izrazivši veliku čast i zadovoljstvo zbog prve posete japanskog premijera posle 31 godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

On je zahvalio Abeu na podršci Japana prilikom elementarnih nepogoda, ali i na podršci evrointegracijama.

Bivši japanski premijer je tokom posete našoj zemlji izjavio i da neće zaboraviti pomoć Srbije 2011. godine kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda