POSLANICI OČEKUJU GONG: Posle niza glasanja u Velikom Trnovcu, objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora

M. St.

06. 07. 2022. u 08:00

KONAČNI rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji, proglašeni su juče, posle 92 dana, odnosno tri meseca od održavanja glasanja, 3. aprila.

ПОСЛАНИЦИ ОЧЕКУЈУ ГОНГ: После низа гласања у Великом Трновцу, објављени коначни резултати парламентарних избора

Foto I. Marinković

Time su se napokon, stvorili uslovi da se izborni proces privede kraju i poslanici sednu u skupštinske klupe, najkasnije u narednih 30 dana. U parlament je zvanično ušlo 12 izbornih lista, pošto je posle četiri ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu, Koalicija Albanaca Doline i poslednja uspela da pređe cenzus.

Pošto je zatvoreno i poslednje biračko mesto OŠ "Muharem Kadriju", sada već nadaleko poznato, Republička izborna komisija juče je jednoglasno usvojila izveštaj o ukupnim rezultatima izbora.

Ilustracija V. N.

Najviše poslanika u novom sazivu imaće koalicija oko naprednjaka - 120, za koju je glasao 1.635.101 birač. Drugu poziciju zauzela je lista Ujedinjeni za pobedu Srbije kojoj pripada 38 mandata, a kojoj je poverenje ukazalo 520.469 građana.

Socijalisti sa Jedinstvenom Srbijom imaju 31 poslanika (435.274 glasa), jer im je jednog "oduzela" Koalicija Albanaca Doline, koja se domogla jednog poslaničkog mesta. NADA će imati 15 tribuna sa podrškom 204.444 birača, dok će lista Moramo u zakonodavnoj vlasti učestvovati sa 13 poslanika (178.733 glasova).

Redni broj koalicije oko Dveri na listiću je zaokružilo 144.762 građana, čime su stekli 10 mandata, koliko i Zavetnici sa 141.227 glasova. Boje manjina braniće, osim Albanaca Doline, Savez vojvođanskih Mađara sa pet poslanika, Muftijin amanet sa tri poslanika, Zajedno za Vojvodinu i SDA Sandžaka sa po dva predstavnika naroda. Ispod crte ostalo je sedam lista.

Nakon što u narednih 10 dana RIK zvanično dodeli mandate po redosledu sa izbornih lista, predsednik Skupštine Srbije u starom sazivu (Ivica Dačić) sazvaće konstitutivnu sednicu. Tim zasedanjem do izbora novog predsednika, zamenika i generalnog sekretara, predsedavaće najstariji poslanik, dok će mu u radu pomagati najmlađi sa četiri izborne liste koja je osvojila najviše mandata.

Od dana održavanja konstitutivne sednice počinje da teče rok od 90 dana za izbor nove Vlade, koju bismo mogli da dobijemo najkasnije u novembru, ali se najavljuje da će to biti ranije.

Izjasnilo se 3.810.559 birača

NA sednici RIK konstatovano je da su birači svoje pravo ostvarili na 8.267 mesta, kao i da je glasanje ponavljano 16. aprila na 54 birališta, dok je na jednom, u Velikom Trnovcu repriza bila 28. aprila, 27. maja, 23. juna i najzad, 30. juna, kada je ovo glasačko mesto napokon, zatvoreno. Od 6.502.307 upisanih u birački spisak, na izbore je izašlo 3.810.559 birača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina